Så var 2014 infirat - obs! låååångt inlägg

Å så blev det då 2014. Vi lägger ett fint men väldigt hektiskt 2013 bakom oss och ser fram emot allt roligt som väntar oss detta år.

Två dagar fyllda med skratt, kärlek, värme, djupa och ytliga samtal, god mat, god dryck och en massa lek har vi avverkat hos familjen B bosatta lite norröver.

Vi har bjudits, och bjudit igen, på så fantastiskt mycket gott. Här kommer våra kulinariska dagar i bild och ord.



När vi anlände i måndags väntade det möraste köttet du kan tänka dig, på oss. Långkokt högrev med pasta. Receptet kom bestämt här ifrån.

Något senare, efter skridskoåkning och promenad bjöds vi på Biff Rydberg. Jag säger bara...suck...så gott, även detta. 




Efter en god frukost, förberedelser inför kvällen, långpromenad, grillad korv omklädning från underställ till "blåsa" började vi vårt nyårsfestande. Så här såg det ut:

Fördrink Denna bara MÅSTE ni testa!
Lingon-Dry Martini 1 drink
Ingredienser
4 cl gin
2 cl koncentrerad lingondricka
1 cl torr vermouth
1 msk frysta lingon
4 st isbitar
Gör så här:
Kyl gärna glasen med is eller ställ dem i frysen en stund. Fyll en shaker till hälften med is och häll i gin, lingondricka och vermouth.
Skaka och sila upp i glasen.
Lägg i några frysta lingon

Drinktilltugg
Ört­kryd­dad ost med fikon 4p
75 g  grevéost, extralagrad 
1 msk  olivolja 
1 krm  svartpeppar, nymald 
1 msk  timjan, färsk 
2 st  fikon 

Så här gör du:
Skär osten i 1 cm tärningar och marinera den 20-30 minuter i olivolja, timjan och svartpeppar.
Skär fikon i klyftor. Sätt en ostbit och en bit fikon på tandpetare eller cocktailpinne.


Förrätt
Halv gratinerad hummer och en liten hummersoppa

Hummersoppa  4 p
Skal från tre (små) humrar
4 matskedar olja
2 dl torrt vitt vin eller saften av ½ citron
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
1 timjankvist
1 knippa persilja
2 msk tomatpuré
1 l fisk- eller skaldjursbuljong
2 dl vispgrädde
salt
cayennepeppar

Så här gör du:
Skala grönsakerna och tärna dem fint. Krossa vitlöksklyftorna. Dela humrarna på längden och ta ur köttet. Krossa klorna och ta hand om köttet.
Värmolja i en kastrull på medelvärme. Fräs skalen i oljan under omrörning i 5-10 min, tills det doftar hummer. Bryn med lök, morot och selleri lika länge till.
Häll över buljongen och tillsätt persilja, timjan, tomatpuré och vin. Låt sjuda 30 min utan lock.
Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vin/citronsaft. Sila soppan. Koka upp. Innan servering läggs kloköttet i soppan.

Gratinerad hummer
Spara fyra halvor hummerskal och fyll dessa med en stuvning gjord på grädde, buljong, västerbottensost och hummerköttet. Gratinera på hög värme innan servering.

I glasen: Väl kylt Ernest Rapeneau

Varmrätt
Rådjursfilé med lime- och enbärssmör och mandelpotatispuré  4p

600 g rådjursfilé    
1,5 tsk  salt 
2 krm  svartpeppar, nymald 
3 st  morötter 
100 g  sockerärter 
0,5 tsk  senapsfrön, gula 
0,5 tsk  senapsfrön, bruna 
2 msk  smör, + 1 tsk 

Lime- och enbärssmör
50 g  smör, rumstempererat 
6 st  enbär 
1 tsk  timjan, färsk 
1 tsk  limeskal, rivet 

Rödvinssky
3 dl  rödvin 
2 msk  kalvfond, koncentrerad 
1 msk  råsocker 
1 st  vitlöksklyfta, krossad 
4 st  champinjoner, eller annan svamp i klyftor 
1 st  timjankvist 
1 st  lagerblad  
1 tsk  maizena, majsstärkelse 

Mandelpotatispuré
800 g  mandelpotatis 
25 g  smör 
2,5 dl  mjölk, varm 
2 st  äggulor 
1,5 tsk  salt 
1 krm  vitpeppar 

Tillagning
1. Låt köttet bli rumstempererat
2. Lime- och enbärssmör: Rör samman ingredienserna och gör en rulle av smöret med hjälp av plastfolie eller smörpapper och lägg den i kylen.
3. Rödvinssky: Blanda alla ingredienser till rödvinsskyn utom maizena. Koka ihop tills hälften återstår. Sila och red av med maizena utrört i lite vatten. Låt skyn koka upp under omrörning.
4. Potatispuré: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll vattnet av potatisen och låt den ånga av. Mosa potatisen med hjälp av en ballongvisp.
Blanda ner smör, mjölk och äggula. Rör till ett slätt mos.
5. Skala morötterna och skär dem och sockerärterna i stavar. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. Lägg ner sockerärterna mot slutet av kokningen.
6. Stöt under tiden de gula och bruna senapsfröna i mortel. Häll vattnet av grönsakerna och blanda ner 1 tsk smör och de stötta senapsfröna.
7.Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och stek köttet ca 2-4 minuter på var sida. Den kortare tiden för rosastekt och den längre för mer genomstekt kött. Hetta upp såsen. Servera köttet på värmda tallrikar med en skiva smör, rödvinssky, mandelpotatispurén och morötterna.
Ett recept från: Allt om Mat


Dessert

Rice Krispies-tårta 10p 
Bottnar
4 äggvitor
3 dl socker
3 dl Rice Krispies
Fyllning
4 äggulor
1 dl socker
100 g smör eller margarin
Garnering
3 dl vispgrädde
50 g vit choklad  
Så här gör du
1.Sätt ugnen på 125°C.
2.Bottnar: Vispa äggvitor och socker till en tjock marängmassa. Vänd ner rice krispies.
3.Bred ut marängmassan på ett smort bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm (för 10 port).
4.Grädda mitt i ugnen i 1 tim och 15 min. Lossa bottnen när den är varm. Dela den mitt itu. Låt delarna svalna på bakgaller.
5.Fyllning: Blanda äggulor och socker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Ta kastrullen från plattan och rör i matfettet klickvis. Låt krämen kallna.
6.Bred krämen på ena bottnen och lägg den andra ovanpå.
7.Garnering: Vispa grädden och bred den över tårtan. Riv chokladen och strö över tårtan. Tårtan är godast om den läggs ihop minst 1/2 dag innan servering. Servera med fint skuren fruktsallad.

Barnen var nyårspiffiga med glittriga hattar, serpentiner och några blåsmojänger from hell som snälla pappor hjälpte till att höja ljudet på ytterligare genom att klippa av flärpen och placera munstycket i uppblåsta ballonger. Barnen var lyriska och än mer energi infann sig efter att den nya favoritdesserten, Choklad fondue, hade intagits.

Ett gäng raketer smälldes av, vi kramades och önskade varandra ett fint 2014, skålade i champagne och lättdryck.

Efter en lång alldeles, alldeles underbar dag och ett avklarat tolvslag intog vi soffläge och kollade en svensk film, och trötta barn somnade en efter en som de var - någon i glittrig tyllklänning, någon i skjorta och en minsting enbart i blöja. En fin början på det nya året helt enkelt.

Kram och jag önskar att ert 2014 blir precis så fantastiskt som ni ni vill att det ska bli, och gör det till!

♥♥♥ 

Kommentarer