Vi firade nyår även på nyårsdagen





Tidig förmiddag på nyårsdagen styrde vi kosan norr ut för att få oss ett par dagar med kära familjen B. Vimsiga, skrattiga, matiga och kärleksfulla dagar fick starta 2016.

Vi delar många intressen och ett av dem är mat. Jag bjöd på min laxpasta (klicka HÄR för recept, den är supergod och snabbfixad) på fredagen och på lördagen fick vi besöka Åsby Kött & Vilt en mysig gårdsbutik där vi kunde välja och vraka bland alla köttdelikatesser.

En liten kasse fick följa med hem, vad det blev och recept på detta kommer senare. Till kvällens middag fick det bli varsin rejäl bit kalvfilé.

Efter skridskoåkning, promenad och en hel del JVM-hockey smakade det gott med:

Förrätt:

Smörbakad blomkål med kammussla

Ansa ett blomkålshuvud och klä in huvudet i ett rejält lager rumsvarmt smör. Lägg i en form och baka i 45 minuter, i 200 C varm ugn. Ös fler gånger. Innan servering bryt huvudet i mindre buketter.

Knaperstek sidfläsk.

Halstra musslorna, krydda med salt och peppar. Lägg upp på tallrikar ät direkt.

Varmrätt:

Kalvtournedos med två sorters sås och potatiskaka

Potatiskakan gjordes på rårivna potatisar som kryddades och stektes som en pannkaka i gjutjärns panna. Vänd med hjälp av tallrik och bryn på båda sidor. Toppa med ett par klickar smör för krispighet.

Sås 1 var en choronsås som är en typ bearnaise med tomatpuré. Sås 2 var en grönpepparsås. Båda såser kommer från Morbergs kokbok - Maten drycken och konsten att kombinera och var fantastiska.

De rumsvarma köttbitarna tillagades med perfektion av värden och vi kunde sedan njuta av en måltid som fick smaklökarna att slå volter av lycka.

Inte kunde 2016 har börjat på ett bättre sätt.

♥ 

Kommentarer