onsdag 6 januari 2016

Entrecôte, revben och ostig gratäng
Vid besökt i gårdsbutiken Åsby Kött & Vilt i Hallstahammar, fick några fina köttdetaljer följa med hem och utgöra vår söndagsmiddag. Det var en fin revbensrad (så ska det se ut ICA, och inte ett halvknäckt stycke med en massa köttslamsor som hänger som en stor "jag vet inte vad"), två skivor lagom marmorerade entrecôteskivor och en bit gryèreost.

Av detta blev det:

Möra saftiga köttbitar med ostig gratäng och löksmör

Revbenen

Dessa fick koka i ca en timma i smakrikt vatten. Sedan fick de torka till lite och penslades sedan med en glaze gjord på: olja, ketchup, ljus sirap, honung, japansk soja, grillkrydda, salt och peppar. Griljera sedan till revbenen fått fin färg, och är genomvarma om de hunnit kallna innan griljering.

Gratäng

Skala ca 2 potatisar per person. Skär i tunna skivor. Smörj portionsformar. Koka upp grädde och kryddor. Rör ner den rivna osten och låt smälta. Varva potatis och ostsås. Avsluta med en hög ost. Gratinera i ca 175 C ca 35 min.

Smör

Stek tunna skivor rödlök och schalottenlök samt pressad vitlök i smör. Krydda. Strö över strösocker och låt karamellisera på svag värme. Mixa löken med smör och kryddor. Forma till en rulle med hjälp av smörpapper. Lägg in i frysen till servering.

Entrecôte

Låt köttet bli rumsvarmt. Krydda med salt och svart peppar. Stek ca 2 minuter på varje sida, låt vila i folie ca 10 minuter.  

Till detta hade vi en klassisk tomat- och löksallad.

Hoppas detta gav er lite inspiration!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar