Ryggbiff med whisky- och pepparsås, till det en palsternacks- och svartrotsgratäng


Havet är i uppror och det viner runt husknutarna - och en och annan kvarglömd utepryl yr runt i trädgården. det utlovade "skitvädret" är på ingång.

Lite från helgen...

Drinktilltugg croustader fyllda med stark ost och efter en kort stund i ugn, toppade med kanderade mandlar. Till huvudrätt bidde det en inte allt för mör ryggbiff med en galet god och smakrik sås, och till det en gräddig, mild gratäng.

Såsen: Bryn en mycket finhackad gul lök i smör tillsammans med drygt 1 msk mortlad peppar (olika slag). Slå sedan på 3 msk rött vin, 1 msk honung, 1 msk soya och 2 msk whisky. Låt puttra ihop till en simmig koncistens. Slå på 3 dl crème fraiche. Smaka av

Gratängen: Skär två svartrötter i lika tjocka skivor som två mindre palsternackor. Koka upp grädde, buljong och smakrik ost. Lägg betorna i en form och slå gratängsåsen över. Ställ in i 220 C ca 30 minuter.

Köttet var som sagt mindre tuggvänligt, men man kan inte lyckas jämt.

Två kortveckor väntar innan det är dags att fira jul. Julskinka - check (inte den som ska bjudas på till jul - lovar) och revbenen är kokta. Bara att pensla med godsaker och glasera innan servering.

Vad för juligt kan jag bjuda för min fina tyska svägerska på?? Tacksam för förslag.

Glömde ju kommentera sista bilden - min goda kvällssallad. Blandade blad, tomat, kryddig salami, parmesanost och vinägrette. Övriga smaksade i sig pizza, gott det med.

Kommentarer