Rumpstek med coca cola-glaze



För en tid sedan plockade jag på mig några gratistidningar på ICA, där de flesta var grillrecept komponerade av Niklas Ekstedt. Föll för ett där bitar av rumpstek skulle smaksättas med en coca cola-glaze. Tyckte först att de alldeles för dyra små bitarna av rumpstek från ICA´s Selection, inte såg mycket ut för världen men kvalitén på köttet var hög och vi kunde enas om att de minsann var värda 175:-/kg.

Så här gjorde vi:

Glaze: Skala och hacka 1 lök och 1 vitlöksklyfta fint. Fräs lök och vitlök i olivoljan, tillsätt 3 msk tomatpuré och fortsätt fräsa någon minut. Rör ner 2 msk soja, 3 dl köttbuljong och 3 dl coca-cola. Koka ihop till sirapskonsistens. Tillsätt 1/2 dl blandade örter (hackade) och smaksätt med chili, salt och peppar.

Pensla köttet med glazen, innan, under tiden och efter. Köttet ska grillas max tre minuter på varje sida.

Servera med grillade morötter, grillad vattenmelon (förvånansvärt gott), glazen och en pestosås (gräddfil, pesto, vitlök, salt och peppar. Ev lite honung).

Skäms när jag blottar min grill så igår införskaffades en ny. Vi kör alltid kolgrill men denna gång fick det bli en med lite större diameter för att kunna plocka på många olika råvaror som ska grillas. DENNA blev det, till superpris på ett varuhus längs mannens väg från jobb till hem.


Kommentarer