Beer can chicken



Nä ni - den där ölburkspettade kycklinghistorian var helt enkelt inte min grej. Jag berättar hur man SKULLE göra och sen hur jag gjorde - okej?

Gnid en tinad kyckling med bbq-sås och krydda med salt och peppar. Skölj av en ölburk och öppna locket med en konservöppnare. Placera kycklingen, liksom sittandes, på burken. Ställ på grillens galler. Innan detta bör så klart grillen ha tänts och bricketterna placerats utmed kanterna. Grilla en timma eller tills temperaturen visar 82C.

Så här var verkligheten:
- Ölburken tvättades och öppnades. Det sprutade öl överallt och dottern som nyfiket kollade in det som skulle ske, fick öl i ögonen och insynsskydden har nu mera en svag doft av gammal ölgubbe.
- Grillen var för liten, och gallret gick inte att sänka, så locket fick hänga på den lilla ingnodda fågeln.
- Som vanligt grillas det för tidigt så skinnet var som kol, och fick skrapas bort innan servering.
- Att sedan få bort den spettade fågeln var inte det enklaste. Men vi drog, mannen och jag, och till slut lossnade den.
- Står det en viss temperatur i receptet kanske det är något man bör hålla kolla på och inte bara klockan. Detta kan ha varit den torraste kycklingen ever. Fast receptet hette typ "Saftigaste kycklingen ever"

Nå väl, här kommer i alla fall ett recept på en god Coleslaw

Skär ett halv kålhuvud (ca 500 g) i strimlor och lägg i ett durkslag. Koka upp vatten och häll över kålen. Skölj. Riv en stor morot. Blanda 2 dl majonnäs, 2 dl gräddfil, 1 msk söt senap, 2 tsk vinäger och 1/2 dl hackad gräslök i en skål. Blanda ner kål och morot, smaka av med salt och peppar.  

Hungern rev i magarna och i väntan på att kycklingen skulle bli fördig gjorde vi oss en liten förrätt i form av vitlöksbröd. Så här gick det till:

Värm ugnen till 175 C. Skär skåror i en surdegsbaguette. Fyll skårorna med vitlöksost i ask. Ringa lite olja över och salta. Lägg i ett folie ark och baka i ca 10 minuter. Skivorna toppades med inlagda tomatklyftor.

Bild nr1 - Lycka är att känna någon som har uppvärmd pool ☺

Kram!

Kommentarer