Mustig hjortgryta




Så härligt det är med lite vuxensällskap och andra typer av samtal vid middagsbordet. Underbar hemma helg med barnen men visst har han varit saknad maken!

Fira helg en söndag går kanonbra det med. Så här gjorde vi:

Förrätt/plock
Lägg några tunna skivor prosciutto på en talrik. Hyvla över parmesan, små klickar av krossade soltorkade tomater, riven basilika, olivolja och lite balsamico creme. Rotfruktschips och ett glas rosébubbel till.

Varmrätt

Mustig hjortgryta - görs med fördel dagen innan

Hacka två gula lökar. Skala två morötter och skär i tärningar. Hacka två stora vitlöksklyftor. Bryn allt i smör. Slå på en burk tomater av valfri sort, 3 dl rött vin och 5 dl vatten. Smaksätt med en kötbuljongtärning, 2 msk bbq-sås, salt och svartpeppar. Lägg ner ca 1 kg hjortbog med ben. Koka på svag värme i ca fem timmar. Vänd köttet samt tillsätt mer vätska vid behov. Innan servering plockas köttet upp "rivs" i småbitar. Koka upp vätskan, tillsätt 3 dl vispgrädde, soja, ev mer köttbuljong. Bryn kantareller och 50 g fläsk, skuret i mindre bitar. Blanda ner kött, svamp och fläsk i grytan.
Alla mått är ungefärliga, testa er fram, det kan inte bli fel. Grytan föll väl ut hos hela familjen och alla tog om vilket är ett gott betyg!

Servera med vitkålsgratäng eller kanske kokt potatis och géle.

Hoppas ni haft en fin start på veckan!

Kommentarer