Tjälknöl på hjort


Tjälknöl, rotsakgratäng, svampsås och messmörsbrynta morötter

Tjäknöl:
Lägg in det frysta köttet i ugnen på 80 grader. När köttet är tinat sätt in en termometer och kör tills köttet har en innetemperatur på 67 grader. Min fransyska vi liten bara 450 g så den blev klar på tre timmar. Gör en lag på 1 liter vatten, 1 dl socker, 1/2 dl socker, 5 krossade vitlöksklyftor 10 svartpepparkorn och 1/2 dl torkade örtkryddor. Koka upp allt och låt lagen svalna. När köttet är klart läggs det i lagen och får ligga där i ca 5 timmar, det måste täckas. Lagen är anpassad till en köttbit på ca 1 kg. 

Gratäng:
Skala sötpotatis och palsternacka. Bryn lök och vitlök. Koka rotsakerna och löken nästan mjuka i grädde. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll upp i en gratängform och gratinera innan servering.

Såsen:
Lägg torkade trattisar i  vatten. Bryn i smör och krydda med salt och peppar. Tillsätt finhackad lök och pressad vitlöksklyfta låt bryna med en stund.  Slå på grädde, buljong och soya, puttra i hop till simmig konsistens.

Morötterna:
Skär morötterna i grova stavar. Koka dem nästan färdiga i saltat vatten. Låt rinna av på hushållspapper. Bryn morötterna i smör, krydda och ringla sist över lite messmör som får bryna med morötterna en stund. Innan servering strö rostade valnötter över.

Lägg i hop alla godsaker på en tallrik eller på uppläggningsfat.

Dessert:

Citronmousse med bär

Dela två äggoch vispa vitorna till hårt skum, gulorna till vitt skum tillsammans med 1/2 dl stevia. Riv skalet av en citron och rör ner i äggulefluffet. Pressa 2 msk citron saft i en gryta och låt det blötlagda gelantinbladet smälta tillsammans med saften, blanda sedan ner i äggulebunken. Vispa 2 dl grädde. Blanda försiktig samman allt och rör så det blandar sig. Ställ svalt ett par timmar och toppa med bär innan servering.

Ikväll blir det mello och kyckling - precis som förra lördagen, men innan dess ska vi göra nytta här hemma och lilla H och jag ska på konsert med några andra party-girls :-)

Ha en fin lördag!

Kommentarer