lördag 14 maj 2016

Kan du inte utplåna den - ät den!


Kirskålen

Ett ogräs sänd från han där nere. Den går bara inte utplåna.

Men den går att äta. Så förlika dig med att du fått in ogräsplågan Kirskål i din trädgård, och laga smarriga saker av den.

Några exempel:

Min kära vän Åsa tipsade mig om en pesto hon gjort. Ungefär så här gick det till:

Plocka ca 1 l kirskål, gärna späda blad. Skölj noggrant i flera omgångar, plocka bladen från stjälkarna och finhacka dem. Rosta solrosfrön (eller pinjenötter), ca 1 dl. Riv smakrik ost. Pressa 1-2 vitlöksklyftor och mixa allt med en god olivolja. Tillsätt eventuellt lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Aioli
Blanda peston i god majonnäs.

Chips
Lägg blad på bakpappersklädd plåt, droppa olja över och rosta på ca 225 grader i ugnen. Strö flingsalt över, och låt torka på papper.

Smoothie
Mixa kirskål med mango (gärna frusen i tärningar), ananas, mandelmjölk, citronsaft och lite vatten.

Soppa
Klicka HÄR för recept

Finns oändligt med användningsområden, så i stället för att försöka utplåna den - ät den!

Kom på en sak till - blanda ner blad i en sallad...

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar