Denna meny ficka jag äran att bjuda våra gäster på i lördags


Illgrönt och vårigt tema på dukningen. Blommor och kvistar från trädgården. 


Så var det vår tur att bjuda tillbaka de nyfunna vännerna vid åt middag tillsammans med för alldeles för länge sedan, men den som väntar på något gott...

För en som jag som lever för att laga och äta mat (bör nog bestämt intesifiera träningen och sätta fokus på beach 2014, phu! ☺) är det drömmen att få laga en trerättersmeny till ett lagom antal middagsgäster. Att få leta recept, planera, handla, tillbringa tid i köket är bara så himla roligt. Å allt detta fick jag då göra inför lördagen där första "rätten" ut var

Crostini med olika toppingar

Lägg upp ett antal crostini på ett stort fat och bred pepprig ost på hälften (Cantadou 4 peppar), samt en tunn skiva lax. På resterande lägger du en liten hög med tapenad gjord på zucchini (Zetas färdiga på burk. Mycket god!) och några strimlor salami.

I glasen:





Förrätten (som jag helt missade att ta kort på är samma som denna)

Färskost fyllda parmarullar 6 p
Bred Philadelphia vitlök & örter på 3 ark av respektive fyra skivor parma. Rulla med hjälp av plast och förvara i kulen. Syra tomatstrimlor (en tomat per person) i en blandning av olja, honung, vitvinsvinäger, salt och peppar. Lika delar sött som syra, men smaka dig fram.

I glasen:



Huvudrätten kräver sin tid i form av koktid, annars är momenten rätt enkla och ugnen blir din bästa vän under dagen.

Vinbräserad oxkind, semitorkade tomater, karamelliserad rödlök, sky och potatisgratäng 6p
Putsa ca 2 kg oxkind fri från hinnor. Krydda rikligt och bryn runt om. Lägg i en vid gryta. Tillsätt skurna i stora bitar: 1 palsternacka, 2 morötter, 2 gula lökar och en hel vitlök klyftad och halverad. Slå på 5 dl rött vin, 5 dl vatten 1 köttbuljongstärning och några matskedar oxfond. Lägg i två lagerblad. Koka upp, smaka av, sätt på locket, sänk värmen och låt det hela puttra i ca fem timmar.

Sila delar av skyn, häll ner i en kastrull, reducera, smaka av, red och innan servering vispa ner ca 50 g smör.

För gratängen beräknade vi tre potatisar per person.
Bryn tre pressade vitlöksklyftor i olja samt 2 tunt skivade gula lökar. Slå på ca 5 dl grädda och 3 dl mjölk. Smaka av med buljong, salt, chili och svartpeppar.

Blanda ner potatisen i gräddsåsen och häll sedan upp i formar. Gratinera i 175 C ca 20 minuter.

Lägg kvisttomater i en ugnsfast form. ringla olja och honung över, avsluta med lite salt. Ställ in i ugn på ca 50 C i en timma.

Skala tre per person, små rödlökar. Ge dem ett hastigt uppkok. Slå av lite av vattnet och tillsätt balsamvinäger, lite olja, ca 1 dl socker, salt och peppar. Låt sjuda på svag värme tills vätskan blivit lite simmig och lökarna mjuknat något, de ska inte vara genomkokta.

Servera.

I glasen:


En riktig kaloribomb avslutade hela middagen. Vet inte vilken gång i ordningen jag gör denna men det går inte att misslyckas, alla älskar den och den går att förbereda dagar innan.

Tobleroneparfait ca 8 p
Vispa 6 äggulor med 1 dl socker. Vispa i en annan bunke 5 dl grädde. Smält 300g toblerone i mikron. Blanda ihop ägg och grädde. Rör ner lite av ägg/gräddblandningen i chokladen. Blanda väl, tillsätt sedan resten. Häll i en form täckt med plastfolie.

Ta fram formen en stund innan servering, dekorera med hallon och nougatsås.

I glasen:

Precis som sist vi sågs hade vi så himla trevligt, mycket att prata om och mycket att skratta åt. Barnen hade kul ihop och det bestämdes både gemensamma löparrundor och kajakpaddling framöver ☺.

Tack för att ni kom, åt min mat och gjorde kvällen så lyckad!

Det ryktas om att det blir middag redan i juni igen. ☺  

Kommentarer