Musslor, räkor, oxfilé och en paus





 
Lördagens middag var verkligen en smakexplosion och väldigt, väldigt god och blev ett perfekt avslut på en perfekt dag. I grova drag kommer här en beskrivning på ingredienser och tillvägagångssätt.
Drink:
1 dl mousserande vin, 1 dl ginger ale, pressad lime och en klyfta för att det är snyggt.
Förrätt:
Halstrade kammusslor med het olja
Skala två polkabetor och skär så tunt du kan. Lägg i iskallt vatten. Hacka ett par matskedar gräslök. Hacka ett 1/2 paket bacon och stek knaprigt. Låt rinna av på papper.
Fräs en tunt skuren vitlöksklyfta och lite chili flakes i knappt en dl olja. Smaka av med flingsalt.
Torka av kammusslorna med hushållspapper. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn i olja ca 2 minuter på varje sida. Tillsätt en klick smör och ös musslorna. Lägg upp allt lite snyggt på ett fat och avsluta med den heta vitlöks- och chiliolja.  
Varmrätt:
Tournedos med bearnaisepotatis och kantarellsås
Potatis:
Baka bakpotatisar mjuka. Blanda 1 burk crème fraiche med en påse pulverbearnaise. Gröp ur innehållet och blanda (till 4 personer) med crème fraichen och riven smakrik ost. Krydda med salt och peppar. Lägg tillbaka i skalen och gratinera ca 15 minuter, eller tills moset fått fin färg och är genomvarmt.
Sås 1 (4p):
Hacka och fräs ca 4 dl förvällda trattkantareller. Salta och peppra rikligt. Tillsätt 1 finhackad gul lök och en pressad vitlöksklyfta och eventuellt lite mer smör. Bryn löken mjuk. Tillsätt 3 dl grädde, 1/2 msk soja och en klick gelé. Låt puttra ihop. Innan servering rör ner eventuellt överbliven bacon.
Sås 2 (2p):
Låt 3 dl rött vin koka ner till hälften. Tillsätt 1/2 dl BBQ-sås Original. Smaka av med socker, salt och peppar.
Räkor:
Tina, skala och fräs (godkända) jätteräkor i oljeresterna från musslorna. Krydda med salt och peppar.

Kött:
Låt bitar av oxfilé bli rumsvarmt. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn hastigt i smör och olja på båda sidor. Lägg köttet i en ugnsfast form och stek klart i ugn till köttet fått en innertemperatur på max 58C. Lägg i folie och låt vila 10 minuter.

Garintyr:
Smörstekta bönor
Servering:
Dämpa belysningen och tänd en massa ljus, sätt på någon skön musik, duka lite fint, lägg upp maten på tallrikar slå dig ner med de du älskar allra mest och ät långsamt och njutningsfullt.

 
Med denna kalasmiddag säger jag tack och hej på en stund.
Livet snurrar på i ett fasligt tempo vilket ger mindre tid till inspirerande matlagning och tid till att blogga om den. Vem vill egentligen läsa om falukorv och makaroner? J
Tack ni närmare 300 personer som kikar in här dagligen - att ni gör det betyder mycket!

Kommentarer