Goda grannar på god middag

 
Ryggbiff av rådjur - har ni sett några så vackra köttbitar någonsin? Jag var lyrisk när de tinat och dessa två nätta filéliknande bitar trädde fram. Vilken lycka att få bjuda på så fint kött!








 
I lördags bjöd vi in våra goda grannar på en middag och lite mellofest.
 
 
Efter litet svalt bubbel i den varma kvällssolen dukades en trerättersmiddag fram.
 
Förrätt:
 
Sikrom med klassiska tillbehör
 
Forma ägg av rom, crème fraiche och rödlök. Servera med brödsnittar som brynts i smör, citron och ett avsluta med ett par varv med svartpepparkvarnen.
 
I glasen:
 
 
Systembolagets beskrivning:
Torr, ungdomlig, fruktig smak med inslag av citrus, äpple och persika. Serveras vid 8-10°C som sällskapsvin eller som aperitif.
 
Varmrätt:
 
Marinerad ryggbiff av rådjur, svamprisotto och mustig sky
 
Köttet:
Putsa köttet och lägg i en marinad gjord på olja, soja, vitlök, timjan, salt och peppar. Låt dra några timmar. Precis innan ni ska äta stek köttet på hög värme på båda sidor, stek klart i ugn på låg värme tills köttet nått en innertemperatur på 57C. Lägg i folie och låt vila ca 10 min.
 
Skyn:
Här blev det ett i-hopa-kok...svårt att återge men typ så här gjordes den: Skär bitar av en morot, en mindre bit palsternacka, färsk timjan, gul lök och vitlök. Bryn. Tillsätt 1 dl rött vin och låt koka ner. Slå på ca 7 dl vatten och 2 msk viltfond. Sjud på svag värme till simmig konsistens. Sila bort grönsakerna.
 
Risotton:
Denna gång blev risotton helt perfekt, förutom att jag tappade fokus för en stund och engagerade mig i ett samtal som resulterade i att löken brändes något. Men det påverkade inte smaken negativt. Jag följde receptet på Zetas arboriorisförpackning och tillsatte innan servering brynta trattkantareller.
 
Skär köttet i sneda skivor, lägg upp på en tallrik tillsammans med brynta sparris, risotto och skyn,och se dina gäster njuta av de goda smakerna ☺
 
I glasen:
 
På nätet kunde jag läsa om ett vinförslag, expediten på Systembolaget ställde sig väldigt tveksam till vinet jag nämnde - och rekommenderade ett annat. Vi testade båda och trots väldigt olika smak och karaktär föll båda oss i smaken. Men jagtror 2:an vann...
 
1 - Masi
 
Systembolaget skriver:
 
Bärig smak med inslag av körsbär, vanilj, gräs och lakrits. Serveras vid cirka 16°C till vegetariska rätter, eller till rätter av stekt fisk eller ljust kött.
 
 
Systembolaget skriver:
 
Fruktig smak med inslag av torkade körsbär, kanel och örter. Serveras vid 16-18°C till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.
 
Dessert:
 
Citronpannacotta
 
Varför bjuda på något man inte gillar? Ja det kan man undra, detta gjorde jag och resultatet blev väl ok, men inte mer. Följde receptet på Dan Sukkers syltsockersforpackning, men tillsatte rivet skal av citron. Garnerade med citronfiléer som doppats i strösocker och karamelliserade popcorn. 
 
Innan röstningen bröt vi upp - och jag tror att i båda hushållen sussade man gott innan röstningsresultatet hade levererats. Att vår fina Måns hade tagit hem det hela kunde vi sedan läsa på sociala medier.
 
Ja detta var då vår lördag, och tänk att det snart är dags för en ny. Men då är det inte jag som står i grytorna utan en annan familj, och detta ser jag så mycket fram emot.
 
Innan dess en torsdags middag, som kommer bli en snabbfixad fiskgryta.
 
Vi hörs!
 
  
 
 

Kommentarer

  1. Hej det här ser festligt ut så jag tänkte bjuda min sambo på det här när hon kommer hem efter en resa , det har uppstått ett problem för en som inte lagar mat så ofta vilka mått en dl olja en dl soja en vitlök eller en klyfta ?
    men man får väl chansa Jim

    SvaraRadera
  2. Hej! testa med 0,5 dl olja, 3 msk soja och tre krossade vitlöksklyftor. Lycka till och smaklig måltid!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar