Bruschetta och mört innanlår av rådjur


 
De fina tavlorna från Desenio, nu även med lite belysning. Jag tycker det blev så himla bra, och barnen gillar dem också, det är så fina detaljer på fjärilarna och sen står det lite fakta om dem som det är kul att försöka tyda. 
Materiell lycka helt enkelt...
 
 
 
 
Vi körde en repris på förrätten vi bjöds på i torsdags. Enkel och tokgod:
 
Blanda 2 finhackade tomater, 1 dl finhackad basilika, 1 pressad vitlöksklyfta, 3 msk olivolja, salt och peppar i en skål. Blanda och lägg röran på valfri sorts bröd. Toppa med rikligt med parmesanost. Gratinera i 220 C tills brödet fått fin färg.
Gott att ringla över lite Crema de Balsamico med fikonsmak!
Recept från Zeta 
 
 
 
 
 
 
En bit innanlår av rådjur tinades och tillagades i ugn på låg värme tillsammans med en lingonglaze, som sedan blev grunden till den goda gräddsås som vi åt till.
 
Receptet kommer från Allt om mat och behöver enligt mig justeras något, det blev alldeles för mycket "glaze", som aldrig fick den där glaziga känslan. Tror det var lite väl mycket vätska. Men med redning funkade den bra att ha som smaksättning i såsen.
 
Det här behövs:
Ca 800 g rådjursinnanlår, eller hjortinnanlår
1 tsk salt           
1 krm svartpeppar, nymald

Lingonglaze:
1/2 st gul lök
                         1 st  vitlöksklyfta                        
                             1/2 dl råsocker                           
          5 dlvatten        
1 1/2 msk viltfond, koncentrerad
1 dl  lingon, frysta
2 tsk maizena majsstärkelse 
            1 tsk salt           
1 krm svartpeppar, nymald
1/2 dl lingonsylt
1 1/2 dl lingondricka, koncentrerad
 
Så här gör du:
Skala och finhacka löken. Skala och krossa vitlöken. Smält sockret i en kastrull tills det är ljusbrunt. Häll på vatten, fond och lingondricka. Sockret kan stelna till när vätskan hälls på, men det löser snart upp sig igen. Tillsätt lök, vitlök och lingonsylt.
Låt koka ihop tills glazen fått god smak och simmig konsistens, ca 20 min. Tillsätt de frysta lingonen. Smaka av med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa i glazen. Låt koka upp och sedan kallna. Använd ca 2 dl av glazen att göra en god sås av. Koka upp tillsammans med 2 dl grädde, smaka av med buljong, salt och peppar. Resten kan du servera kall till köttet.
 
Köttet: Krydda köttet och bryn runt om i en het panna. Lägg i en ugnsfastform, sätt in en köttermometer. Pensla med glazen, detta görs då och då under stektiden. Ställ in köttet i ugnen på 100 C tills det nått en innertemperatur på 58 C. Ta ut och låt vila i folie ca 10 minuter.

Servera förslagsvis en sallad gjord på matvete, sojabönor, soltorkade tomater, rödlök, haloumi och vinägrett.
Smaklig måltid!
 
 

 
Nyttiga men lite knasiga chips, var ett av snacksen som dukades fram till hockeymatchen. Nja säger jag åt dessa öländska bönchips

 

Dessa från Estrella öppnades aldrig, vilket innebär att det finns onyttigheter kvar som vi kan kalasa på även i kväll.
 
I kväll blir det umgänge på tu man hand med maken - middag på restaurang, samtal som kan inledas och avslutas utan ett enda "mammaaaaaa" :-) För att senare möte upp några vänner på stan, det låter väl...
 
Men först frukost, en tur till soptippen och inköp av en ryggsäck. Önskar dig en härlig lördag!
 
Kram! 



Kommentarer