Drinktilltugg, gräddig filé och Daimcheescake

Vilken helg vi lägger bakom oss. Trots bortrest make som vi längtat efter och känt oss lite halva utan har vi - barnen och jag haft en helt underbar helg. Den har innehållit så mycket, och bara sånt som gör gott för kropp och knopp.
 
Här kommer lördagens middag, i bild och ord.
 
 



 
Med buller och bång, sen eftermiddag anlände min kära, kära vän med dotter och två hundar.
 
Vi inledde med Prosecco och lite tilltugg i form av godsaker från Zeta, parmaskinka och Filodegsknyten med halloumi och grillad paprika.
 
Så här gör du knytena:
 
Sätt ugnen på 200°. Dela filodegsarken på längden. Lägg en hög med grovt riven halloumi, grillad paprika (strimlad på burk) och basilikablad i början av remsan och rulla ihop. Lägg paketen med skarvarna nedåt på plåt med bakplåtspapper. Pensla först med olivolja för att få krispiga knyten och sedan med ägg. Avsluta med att strö på sesamfrö. Baka i mitten av ugnen ca 15–20 minuter tills knytena fått en fin färg.
 

 
Till varmrätt blev det en gräddig fläskfilégratäng. Här kommer "receptet" på en höft:
 
Gräddig fläskfilégratäng, ca 6p
 
Putsa ca 600 g fläskfilé. Skär i medaljonger och tryck ut dem något. Krydda med citronpeppar och salt. Bryn på hög värme, på båda sidor. Stek dem inte klara.
 
Hacka en halv purjolök. Lägg i smord, ugnsfast form. Lägg därefter på medaljongerna. Bryn ca 5 dl förvällda kantareller i smör. Krydda rikligt. Tillsätt en hackad gul lök och lite mer fett. Bryn på medelhög värme. Slå på 1/2 dl rött vin och 5 dl grädde. Smaka av med buljong, soja, salt och peppar - och en nypa socker. Låt såsen puttra till krämig konsistens. Slå såsen över köttet samt halverade körsbärstomater och rikligt med riven ost. (jag tog halloumin som blev över från förrätten, gott!)
 
Innan servering ställ in gratängen ca 15 minuter i 175C.  
 
Jag serverade klyftpotatis och sallad till.

 
En god, och söt avslutning på kvällen fick bli denna härlighet från Jennys matblogg.
 
 
Mixa 1/2 paket digestivekex. Tillsätt 50 g smör. Mixa och tryck sedan ut i en springform.
 
Ta fram tre stora skålar. Vispa i den ena 3 äggulor, 1 dl socker, 200 g philadelphiaost och 1 msk vaniljsocker.
 
I Skål nummer två vispas de tre äggvitorna till hårt skum.
 
I det tredje skålen vispas 3 dl grädde fast.
 
Hacka 3 dubbeldaim och blanda ner i äggulevispet. Rör sedan ner grädden och äggvitorna. Blanda försiktigt, men väl.
 
Slå smeten i formen med kexbotten och ställ i frys till servering, minst fyra timmar. Servera förslagsvis med kolasås (brydde mig aldrig om att öppna burken med kondenserad mjölk, körde på kolasås på tub. Den stod ju ändå där öppen i kylen och ville användas upp) och jordgubbar.
 
Cheescake går alltid hem hos oss, och att bjuda på mat som går att förbereda slår jag ofta ett slag för. Ger ju mer utrymme för umgänge.
 
God middag i gott sällskap, precis så som det ska vara när man avnjuter mat och dryck.
 

Kommentarer

  1. Tackar för en fantastiskt trevlig eftermiddag/kväll! Gott för både smaklökar och själen! ❤️
    Kram Åsa

    SvaraRadera

Skicka en kommentar