Linguine med skaldjur

 
 
 
Lite godricka till barnen

 
Finpasta till kvällens middag
 
 
 
Så kom då fredagen, så efterlängtad. Ramlade över ett recept på Instagram, och Lantliv mat & vins konto som lät väldigt gott, och rätt lättfixat, som vi testade.
 
Och visst var det gott. Vinet som Systembolagets personal tipsade mig om var supergott till maten, men något för sött för min smak att sippa på under tiden maten fixades. Tycker absolut du ska testa denna supersmarriga pastarätt, kanske kör du även på bläckfisk som originalreceptet, eller som vi - utan...
 
Linguine med skaldjur, 4 portioner
GREMOLATA:
Skal av 1 citron
1–2 klyftor vitlök, finrivna
1 dl finhackad persilja
PASTA:
500 g linguine
1 nät blåmusslor
1 röd chili
1 msk olivolja
2 msk smör
1 gul lök, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
2 msk persilja, finhackad, gärna bladpersilja
2 dl vitt vin
300 g räkor med skal, färska eller frysta tinade
1/2 citron, rivet skal
1 dl vispgrädde
Nymalen svartpeppar
Salt
1. Gremolatan: Blanda citron, vitlök och persilja.
2. Pasta: Koka upp saltat vatten i en rymlig gryta. Lägg i pastan och låt den koka tills 1 minut av koktiden kvarstår. Häll av det mesta av kokvattnet, men spara ungefär en deciliter.
3. Tvätta och borsta musslorna, dra bort eventuellt ”skägg”. Kasta dem som är trasiga eller öppna och inte stänger sig när du knackar på dem.
4. Hacka chilin fint och fräs den i olja och smör tillsammans med lök, vitlök och hälften av ­bladpersiljan i en stor stekpanna i cirka 5 minuter. Tillsätt musslorna.
5. Slå på det vita vinet och sätt på locket. Låt ­musslorna ångas i ett par minuter tills de börjar öppnas. Blanda i räkor, citronskal, resten av persiljan.
6. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Blanda ner den nykokta pastan och strö över gremolatan.
 
Receptet är hämtat hos Lantliv mat & Vin
 
I glasen:
 
Systembolagspoesin:
" Druvig smak med liten sötma, inslag av honung, röda äpplen, persika och mandarin. Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk eller fågel, gärna med asiatiska inslag."
 
Strax ger vi oss av söderut för slottsvistelse tillsammans med delar av släkten. Som vi längtat till denna dag! Till och med bror med fru och dotter från Tyskland ansluter.
 
Så det är bara på med prinsesskronan och glasskorna...
 
Njut av lördagen!
 

Kommentarer