onsdag 2 september 2015

Chokladtårta med hallon & pistasch

 
 
 
Skratta ni åt min version av denna tårta det bjuder jag på. ☺
Så vad kunde jag gjort annorlunda? Kanske vispat grädden hårdare? Kanske krossat marängerna i mellanlagret? Kanske kommit ihåg pistagenötterna?
Man kan väl säga att den fick ett personligt utseende
Klicka HÄR för att se originalet
Chokladtårta med hallon & pistasch
10–12 bitar
Det här behöver du:
Schweizisk maräng
100 g äggvita
 3 dl strösocker
 rosa pastafärg
Botten
3 ägg
 3 dl strösocker
 75 g smör
 2 dl mjölk
 2 dl vetemjöl
 ¾ dl kakao
 3 tsk bakpulver
 3 tsk starkt kaffe
Hallonfyllning
 
250 g hallon, frysta & tinade
 ¾ dl strösocker
 200 g färskost, t ex Phila­delphia
 2 dl vispgrädde
Garnering
1 dl pistaschnötter, skalade & hackade
Så här gör du:
 1. Maräng: Sätt ugnen på 80 grader. Häll äggvita och strösocker i en metall- eller glasskål och ställ den över vattenbad. Vispa smeten med en handvisp tills den har nått 62 grader.
 2. Ta bort skålen från spisen och vispa smeten med elvisp tills den har blivit kall. Färga den med pastafärg tills du är nöjd eller gör randiga maränger (se sid 52).
 3. Lägg en stor rund tyll i en spritspåse och fyll den med marängsmet. Spritsa ut toppar.
 4. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 45 min. Låt dem svalna. Höj ugnsvärmen till 175 grader.
 5. Botten: Vispa ägg och strösocker pösigt.
6. Smält smöret och tillsätt mjölk. Häll ner smörmjölken i äggblandningen och rör försiktigt tills du får en slät smet.
 
 6. Blanda ihop vetemjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i smeten. Vänd runt till en jämn smet. Tillsätt kaffet och rör om.
 7. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen i den nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn med en sticka att den är klar. Låt bottnen svalna. Gör ev ytterligare en botten för att få en hög tårta som på bilden.
 8. Hallonfyllning: Mixa hallon med strösocker till en puré. Blanda hallonen med färskosten. Vispa grädden fast och vänd ner den i purén. Ställ den i kylen.
 9. Vill du ha en låg tårta och har gjort en botten delar du den på två, annars lägger du en av dina bottnar på ett fat.
 10. Bred ut hälften av hallonfyllning på bottnen, strö över pistaschnötter och lägg på maränger runt om. Gör likadant med din andra botten. Servera tårtan genast.
 
Fler recept från firandet kommer.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar