Mört kött och goda tillbehör

Ny vecka
 
Söndagen kom och efter några timmars röjning i förråd och två vändor till tippen, tog jag och Åsa en tur ut i skogen för att hämta hem all svamp. Vi fick njuta av varandras sällskap, kaffe och frisk skogsluft - men inga svampar. Korgen var lika tom när jag kom hem, som när jag åkte. Tur det var ett svampår förra året och att det fortfarande finns gott om svamp i frysen.
 
Nu till söndagens middag...
 
 
 
Till förrätt blev den än en gång Tinas snabba ostfondue.
 
Välj en god, smakrik mjuk ost, gärna en rund. Plocka ur osten om den ligger i en plastförpackning och linda in i folie. Stick ner några tunna skivor vitlök, skeda över vitt vin. Ställ in i 225 C ca 10 minuter.
 
Skär stavar av valfritt bröd. Smält smör och häll över brödstavarna tillsammans med dijonsenap och riven parmesan.
 
Rosta i ugn.
 
Servera den mjuka osten med de rostade brödstavarna, som doppas i.
 
Försvinnande gott!
 




 
Till varmrätt blev det mört lammkött, kryddig sås, len lökkräm och salta potatisar.
 
Gick till ungefär såhär:
 
Såsen
 
En gammal klassiker, mammas hallonchutneysås
 
Lökkräm
 
2 gula lökar
2 msk smör
1/2 dl crème fraiche
 
Skala och skiva löken. Stek i smör på låg värme ca 20 minuter, rör om då och då. Löken ska karamelliseras. Mixa löken slät tillsammans med crème fraichen.
 
Potatis
 
Skär tunna skåror i delikatesspotatisar, ca tre per person, beroende på storlek. Lägg i ugnsfast form och klicka smör över. Ställ in i ugn värmd till ca 225 C. Pensla potatisarna regelbundet med smör och 5 minuter innan de är klarar strös panko och flingsalt över. De behöver ca 20 minuter i ugnen.
 
Köttet
 
Lått lammytterfiléer blir rumstempererade. Krydda med salt och svart peppar. Hetta upp smör och olja och stek filéerna runt om tillsammans med ett par krossade vitlöksklyftor. Ös köttet. Tag upp ur pannan när det är ca 56 C, låt vila i folie. Skär sedan i tunna skivor.
 
Koka bönor i saltat vatten tillsammans med en klick smör.
 
Lägg upp på tallrikar, blir lite extra gott så.  
 
Alla gav detta tummen upp, och det som var kvar efter middagen var två potatisar.
 
Bra betyg :-)
 

Kommentarer