Räksaganaki och gräddig köttgryta



 
I lördags bar det av på SPA med några härliga tjejer. Vi började med en lunch i Mjölby på Open New Doors Banhof där det serveras 100% växtbaserad mat och fika.
 
Jag testade deras bowl med massa knapriga grönsaker - nästa lite för knaprig för min smak :-)
 
Efter lunchstoppet åkte vi vidare till Tranås Badhotell. Superfint ställe, verkligen! Vi bokade deras SPA-ritual som var underbar. Vädret visade sig från sin bästa sida och vi kunde njuta av ett glas vin ute i fuktiga badkläder och morgonrockar, utan att frysa. Underbart!
 



 
Väl hemma fixades en god söndagsmiddag till familjen. Blev inspirerad av en bloggerska som gjort något som kallas Räkor Saganaki. Hittade detta recept på www.recept.se men gjorde en förenklad variant.
 
Räkor Saganaki
 
Skala 150 g räkor.
 
Fräs en finhackad gul lök och två pressade vitlöksklyftor i olivolja. Tillsätt 1/2 dl vitt vin, chiliflakes, torkad oregano, 2 dl krossade tomater 1/2 fiskbuljongtärning. Låt puttra ihop. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner hackad persilja.
 
Häll upp röran i en ugnsfastform, tillsätt räkorna och saganaki skuren i mindre bitar. Gratinera ca 15  minuter i 250 C.
 
Servera med gott bröd.
 
Till varmrätt blev det:
 
Gräddig köttgryta med sidfläsk och champinjoner
 
Skär valfritt nötkött i lagom stora grytbitar. Fräs i omgångar, krydda med paprikapulver, salt och svartpeppar. Lägg över i en gryta.
 
Fräs lök och lägg i samma gryta som köttet. Slå på vatten, det ska täcka samt en buljongtärning. Låt grytan puttra tills köttet blivit mört.
 
Fräs champinjoner, krydda.
 
Skär sidfläsk i mindre bitar och fräs. Lägg undan lök och champinjoner.
 
När köttet är mört tillsätt grädde, buljong och soja. Smaka av. Tillsätt svamp och fläsk.
 
Servera med hasselbackspotatis och goda grönsaker.
 
Smaklig måltid!

 

Kommentarer