Skagen, oxfilé, parfait - och en gnutta familjeliv

 
Vilken härlig helg vi lägger bakom oss. Ännu en helg med variation på sysslor och umgänge. Lördagen spenderade barnen i goda vänners lag, vilket var skönt för oss alla då maken byggde vidare på uteprojektet och jag tillbringade många timmar i köket - alldeles underbar arbetsfördelning enligt moi! ☺
 
Vi hade ju gäster i lördags, de där goa människorna i vars sällskap skratten och samtalsämnena aldrig tar slut. Energiboost som varar länge, och som behövdes extra i söndags då det var dags att ge sig iväg på upptåg redan vid niotiden.
 
Nu till middagen som jag fick nöjet att bjuda dem på...
 


 
Lite bubbel innan maten är alltid gott. Men just detta föll inte mig helt i smaken, det hade en svag eftersmak av jordgubb (vilket också stod beskrivet i texten) och det blir för läskaktigt för mig.
 
Vinet hette Monistrol, och så här har systembolaget att säga om detta:
Torr, fruktig smak med viss sötma och liten bränd ton, inslag av jordgubbar och citrus.

 
En riktig klassiker till förrätt:
 
Toast skagen, 4p
 
Hacka 600 g räkor (köpte handskalade på burk), en rödlök, 1/2 dl dill. Blanda med 1/2 dl majonnäs (god) och 1/2 dl crème fraiche. Smaka av med söt senap, salt och peppar.
 
Garnera med rom, citron och dill.
 
I glasen:
Så här skriver Systembolaget:
"Mycket fruktig smak med inslag av fat, persika, ananas, örter och citrus". 
 
Detta var verkligen ett kalasgott vin. Så gott såväl till maten som att sippa på efter. Detta kan verkligen rekommenderas!

 


 
Denna rätt kanske också kan benämnas en klassiker?
 
Helstekt och grillad oxfilé i sällskap med diverse godsaker
 
Putsa oxfilén och för bästa resultat skär bort "huvudet" och den allra tunnaste delen av "svansen". Bind i hop var del för sig med stektråd.
 
Bind mittbiten av filén med stektråd för ett runt och jämnt resultat. Krydda köttet med salt och svartpeppar. Bryn runt om i smör. Lägg i en ugnsfastform tillsammans med lite steksaft och vatten, sätt in en termometer i köttets tjockaste del och stek i ugn på svag värme, ca 60 C tills köttet nått en innertemperatur på 56 C. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur. OBS! Linda inte in den i folie då fortsätter tillagningen.
 
Vid servering skär köttet i önskade portionsbitar. Pensla med glaze gjord på exempelvis soja, honung, lite olja, salt och peppar.
 
Grilla på båda sidor, se till att du har en perfekt kolbädd innan grillningen påbörjas.
 
Sötpotatis- och svartrotsgratäng
 
Skölj och hacka ca 50 g purjolök. Bryn tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i smör utan att de får färg. Skala 3 sötpotatisar och ca 6 svartrötter (under kallt vatten). Skär i centimetertjocka skivor. Lägg ner tillsammans med purjolöken.
 
Slå på 1 dl vatten och dl grädde samt 1 grönsaksbuljongstärning. Låt puttra på svag värme tills grönsakerna är mjuka. Eventuellt behöver du tillsätta lite mer grädde. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp i portionsformar och toppa med valfri sorts ost, gärna någon med smak.
 
Innan servering grädda i ugn på 175 C tills det puttrar i formarna och det blivit en fin yta på gratängen.
 
Het pepparsås 
 
Finhacka 2 schalottenlökar. Mortla 1/2 msk rosépeppar, 1 msk grönpeppar och 1 msk svartpeppar. Bryn peppar och lök i smör. Tillsätt 2,5 msk cognac och bränn av spriten. Tillsätt 2 msk kalvfond och 3 dl vatten. Låt koka ihop till ca 2 dl vätska återstår. Rör ner 3 dl grädde och smaka av med ca 1/2 msk fransk senap.
 
I glasen:
 
Ebbio - alltid ett säkert kort
Systembolaget om detta vin:
"Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, jordgubbar, lavendel och vanilj".


 
När det sedan var dags för efterrätten hade mörkret lagt sig ute, och inne vilket resulterade i trista foton på en allt annat än trist efterrätt.
 
Limeparfait med hallonsås, 10 p
 
Finriv grönt skal från 2 limefrukter, och pressa ur saften. Vispa 4 äggulor och 1 dl socker fluffigt. Tillsätt limeskal och saft.
Vispa 4 dl grädde tjockt. Vänd försiktigt ner grädden i äggvispet och fördela i portionsformar.
Ställ in i frys några timmar och ta ut ca 10 minuter innan servering.
 
Hallonsås
 
Koka i ca 10 minuter 0,5 liter frusta hallon, 4 stjälkar rabarber, skalade och skurna i mindre bitar, en halverad vaniljstång, 1 dl vitt vin, 2 msk socker och 1 dl koncentrerad hallonsaft.
 
Mixa och sila bort fruktkött och kärnor. Ställ svalt till servering.
 
Alla tre rätter gick att förbereda i god tid innan, för jag undviker gärna att stå för mycket i grytorna när gästerna väl kommit - då ska det ju umgås!
 
Hoppas du gillar detta!
 
 
Efter att ha avverkat släktträff på svärfarssida, och diverse tillhörande logistikuppdrag hade barnen årets första golfkurs. Tror vi har Sveriges trevligaste golfklubb, nu har jag förvisso besökt väldigt få, men här är man alltid välkommen. Ingen tittar snett på oss som ofta och gärna har med barnen. Alla hälsar och är allmänt trevliga vilket gör att det alltid är roligt att åka dit.
 
Sen serverar restaurangen förstklassig mat, bara det!
 
Ny vecka med aktiviteter och nya matmöjligheter, tyvärr fanns det ingen tid över till veckoplanering eller handling så idag får vi ta det som det blir med mat. Så får det bli ibland.
 
Önskar er den bästa möjliga starten på veckan! ♥
 
 

 
 
 

Kommentarer