Pysslig som bara den



 
Vad tiden går, november redan och den ljusa månaden december känns inte längre så långt borta. Tidningshyllorna är nu fulla med juliga magasin (jag köper de flesta ☺) och glögg i alla dess former har också plockats fram i butikerna. Jag får riktigt anstränga mig för att inte ratta in en julmusik-kanal på web-radion.  
 
Bjuder på några bilder från den gångna helgen som gick i pysslets och sportens tecken.
 
Trattisarna som torkats i ugnen med enbart fläkten på, lades i burk och havrekakor bakades och även en mjuk äppelkaka som smakade extra gott med en stor klick vaniljvisp.
 
 
Havrekakor
Rör 200 g rumsvart smör med 5 dl socker. Blanda i en annan bunke 2 dl mjöl,  2 msk vaniljsocker, 1,5 tsk bikarbonat och 4,5 dl havregryn.
Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i smör- och sockerblandningen. Forma till bollar, tryck till något och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 C ca 10 minuter.
 

Äppelkaka i långpanna
 2oo gram smör
4 st ägg 
5 dl strösocker 
6 dl vetemjöl 
4 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljsocker 
2 dl mjölk 
6 st äpplen 
4 msk socker 
3-4 tsk malen kanel 
1 dl pärlsocker 
Gör så här:
 Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 200 grader.
 
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Strö över socker och kanel och ställ åt sidan så länge.
 Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Häll ner mjölblandingen i äggsmeten och vänd runt försiktigt så att det blandas. Tillsätt smöret och mjölken och rör till en jämn smet. 
Häll smeten i en bakplåtspapersklädd långpanna. Fördela äppelskivorna över hela kakan och strö över pärlsocker. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Skär i rutor när kakan svalnat.
 
Lycka till och hoppas att det ska smaka!

Kommentarer