Lussebullar med vitchoklad




Hade laddat till tusen för att efter jobb få till handling, lussebullebak, adventspyssel och andra göromål en fredag.

Snacka om djup suck när jag upptäckte, efter att allt var framplockat och baklusten infunnit sig, att jag endast hade 1 liter vetemjöl, skulle vara 1,7. Latmasken hade drabbat oss alla och ingen orkade åka till affären eller tigga mjöl hos vänner ett par gator bort. Så resten av vetemjölet ersattes av grahamsmjöl. Trodde nog någonstans att detta bak skulle gå åt pipsvängen, men icke - de var helt ok. Kräver lite mer tuggande bara :-)

Här kommer receptet utan grahamsmjöl

Saffranssnurror med vitchoklad ca 50 st

Det här behöver du:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kvarg
2 pkt saffran à 0,5 gram
1 1⁄2 dl strösocker
1⁄2 tsk salt
17 dl vetemjöl

50 g rumsvarmt Smör
200 g vit choklad
1 dl socker
1 st uppvispat ägg
Pärlsocker

Så här gör du:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, 1/2 – 1 cm tjock. Bred smöret över degen. Grovriv chokladen och strö över. Pudra över lite strösocker. Vik ena delen till mitten sedan den andra.Skär i ca 1 cm tjocka strimlor. Gör knutar av varje strimla Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 – 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 5 – 7 min. Låt svalna på galler.



Och lite pynt hann vi även få upp. Pynt, massa tända ljus, helgen framför sig, god mat tillsammans med Lugna favoriter på radion gör så där extra gott för kropp och knopp :-)

Kram!

Kommentarer