Vi börjar bli bra på det här med att fira midsommar


Någon tog en tidig promenad, några sov länge och några drog i väg och spelade golf - så inleddes vår soliga midsommarmorgon. Efter att barn utfodrats och gjorts lekredo åt vi en något sen champagnefrukost i form av varsitt glas Bellini och mackor med philadelphiaost och jordgubbar och en med rökt skinka och räkröra. Sen liksom bara fortsatte dagen lika bra som den hade börjat - och vädret var med oss om än att de 7 kalla graderna som kvällen bjöd på, gjorde att kvällsgrillningen fick avnjutas inne  - med tända ljus.


Lunchen bestod av ett liten buffé med några sillburkar, köttbullar, korvar, jansson och några glas som fylldes med laxröra (philaost, rökt finhackad lax, rödlök och dill) och ansjovisröra (ansjovis, hackat kokt ägg, rödlök, dill, salt och peppar).

Kalla öl och isig snaps - till de som önskade. Huva, jag avstår!

Efter dans kring midsommarstång intogs traditionsenligt tårta med kaffe och bubbel. Årets tårta var en citroncheescake som görs så här:

Cheesecake med lemoncurd

Du behöver:
Botten
    180 g (12st) digestivekex eller Mariekex
    75 g smält smör
Fyllning
    250g färskost, naturell smak (typ philadelfiaost)
    1 dl socker
    1 tsk vaniljpulver.
    1 tsk rivet citronskal
    2 dl vispgrädde
Lemoncurd
    2 små citroner
    2 ägg
    4 dl florsocker
    75 g smör

Gör så här:
Smöra formen lätt.
Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret.
Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

Gör lemoncurden:
Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.)
Pressa ut 1 deciliter saft ur citronerna.
Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrrning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad).

Fyllning:
Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret.

Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund.
Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.

Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys tills den stelnat.
Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskp.

Täck med färska jordgubbar.

Kära ni, jag lovar att detta var en höjdartårta för stor och liten, alla ville ta om. Gör den! Receptet kommer HÄR ifrån.


Som vi sa inna våra vänner lämnade oss idag - vi börjar bli bra på det här med att fira midsommar!

Ha det fint!


Kommentarer