Lättrimmad hjort och lite annat smått och gott



Å nej - helgens festligheter tog INTE knäcken på mig - tvärt om. Men vad jag där emot har pysslat med sedan sist är att fara runt som en stolle i stadens alla sporthallar med aktiva och träningssugna barn. Bilresorna har varvats med matlagning, dusch av träningssvettiga barn, upplockning av otaliga träningsväskor och annat som hör till. Bloggen har helt enkelt fått vänta.

Här kommer i alla fall beskrivning av det som tjejerna bjöds på i fredags:

När de kom
Lite bubbel, Jacobs Creek (kraftigt och gott), jordgubbar och rotfruktschips.

Förrätt
Krämig ört- och vitlökssoppa med liten parmasallad 4p

Koka upp 400 g philadelphiaost med smak av vitlök och örter, 1 dl vitt vin och 2 dl grädde. Späd vid behov med lite vatten. Smaka av med salt och svartpeppar. Innan servering toppas soppan med hackat, knaperstekt rimmat fläsk och lite gräslök

Lägg någratunna skivor av god prosciutto på tallriken, tunna skivor nektariner, hyvlad parmensan och balsamico creme.

I glasen: Morberg (gillar verkligen detta!)

Varmrätt
Lättrimmad ryggbiff av hjort, hallonchutneysås, blomkålsrisotto och goda grönsaker 4p

Denna rätt kräver sin tid, vilket jag ofta förespråkar INTE är likamed tidskrävande.

Köttet
Två dagar innan läggs köttet, ca 800g, i en lag av 1 liter vatten, 0,8 dl salt och 0,5 dl blandade örtkryddor. Tidigt samma dag:
Krydda med salt och peppar. Bryn runt om på rätt hög värme. Lägg köttet i en form och täck med folie. Ställ in i ugn på 100 C. Låt stå ca 4 timmar tills köttet fått en innertemperatur på 58 C. Skär köttet i centimetertjocka skivor. Mört är en underdrift!!

Såsen
Blanda i en skål 1 msk ketchup, 1 msk hallonsylt, 1 knivsudd sambal oelek och en nypa svartpeppar. Hetta upp ca 2 msk kalvfond. Rör ner chutneyn och 3 dl vispgrädde. Låt koka ihop och smaka av.

Blomkålsrisotton
Riv ett litet blomkålshuvod på den grova sidan av rivjärnet. Bryn två del kantareller, lägg åt sidan. Bryn 1 stor gul lök mjik. Låt blomkålen fräsa med, den ska inte bli genommjuk. Krydda. Slå på ca 22 dl grädde. Innan servering blanda ner kantarellerna och 2 dl riven parmesanost

Grönsaker
Skala och halvera 8 schallottenlökar. Bryn i smör. Pudra över lite socker och salt samt ca 2 msk balsamvinäger. Puttra på svag värme tills löken blivit mjuk.

Tvätta 8 morötter. Lägg i en form med rikligt med olja och salt. Baka ca en timma tillsammans med köttet.

Dessert
Lakritsparfait

Görs med fördel ett par dagar innan.
Rör 4 äggulor med 1 dl florsocker, 1 tsk lakritspulver och 5 krossade turkisk peppar. Vispa 4 dl vispgrädde. Blanda allt och häll upp i portionsformar. Ställ in i frys. Låt tina i kylen ca 20 minuter innan servering. Garnera med hallon och eventuellt turkiskpeppar. 

Lägg sen till härligt småprat, goda skratt, skön musik så har ni recept på en fin-fin tjejkväll!

Kram!




Kommentarer