Söndagsstek

 
Vi hade verkligen turen att få avnjuta god mat under hela vår turkietvistelse. Men detta till trots är det alltid några rätter som man längtar till hemma. Under hemresan matplanerade vi och funderade över vilka smaker vi hade saknat och vilka rätter som skulle tillagas väl hemma.
En rätt var kött med smakriksås, en annan var en söndagsstek med alla goda tillbehör och viktigast av allt – en riktigt gräddig sås.
Kött och sås i fredags och så söndagsstek, i söndags

Klassisk stek, räcker till ca 6 p

Bryn en skinkstek på ca 1 kg. Krydda rikligt med salt, peppar och paprikapulver. Tillsätt två gula lökar skurna i klyftor och två morötter i bitar. Slå på ca 5 dl vatten och tillsätt 1,5 buljongtärning. Låt koka upp, sänk värmen och sätt på locket. Låt puttra i ca 2 timmar. Pyssla om köttet lite då och då. En liten vändning skadar inte och inte heller lite mer vätska och kryddor.
Häl av ca 3 dl av vätskan. Reducera något. Tillsätt vispgrädde, soja, buljong, gelé, salt och peppar. Låt puttra en stund. Red eventuellt.
Skär steken i skivor och servera med kokt potatis, brysselkål, kokta och smörglaserade morötter, små gröna ärtor, inlagd gurka och gelé.
Sen, efter den galet stora disk som tillagning av stek framkallar, lög vi som en hög pösminkar i soffan…
Ja detta är verkligen gott! Dagen efter blev resterna en god köttgryta som åts med pasta. Bara en sån sak…
Smaklig måltid! 
 

Kommentarer