Lammstek med örter, citrondressing och chevré



 

En hel natt stod den lilla lammsteken i ugnen och gottade till sig. Drygt nio timmar fick steken stå inne på svag värme tillsammans med en hel drös godsaker, och så gott det blev. Var först lite orolig då doften som steken bjöd på var en rätt kraftig fårdoft. Men det var gott, och med alldeles lagom lammsmak, inte gammal blöt kofta. Detta var så gott att mina gäster till min stora glädje sa saker som ”detta kan ha varit det godaste vi ätit någonsin” nästan rörd till tårar över superlativen kunde jag inte annat än att hålla med. Detta var gott! Varför inte testa själv, för vem vill inte ha publikens jubel och stående ovationer när man bjuder på middag J

Lammstek med örter, citrondressing och chevré

Det här behöver du till 4 personer:

1,5 kg lammstek
2 gula lökar i klyftor
4 hela vitlökar (2 delade på mitten) och två i halverade klyftor
1/2 kruka rosmarin
3/4 dl olivolja
2 msk flingsalt
1 msk mald svartpeppar

200 g chevré
2 citroner (i klyftor)

Ört- och citrondressing
1 dl basilika
1 dl bladpersilja
1 dl mynta
1 tsk dijonsenap
1 msk sherryvinäger
1 msk kapris
2-3 anjovisfiléer
1 citron (saften)
1 1/2 dl olivolja
1 nypa socker

 Så här gör du:
Sätt ugnen på 140 c. Lägg lökklyftor, halva vitlöken och rosmarin i en ugnsfastform lägg steken ovanpå. Massera in olivolja, salt och peppar. Gör ca 12 snitt i steken och stick ner de halva vitlöksklyftorna. Tillsätt lite vatten och en skvätt vitt vin. Täck med folie och stek i ugn på 125 c ca 9 timmar. Ta ut lammet och låt vila en stund. Dela det möra köttet i bitar.

Blanda alla ingredienserna till dressingen och mixa.

Servera lammet i formen med lök och vitlök och smula chevré över och avslutningsvis dressingen.

Jag gjorde detta samma dag som det skulle ätas och mellan tillagning och servering så jobbande jag. Innan det var dags att äta värmde det under folie under tiden jag bakade små delikatesspotatisar (tillsammans med rikligt med flingsalt, olivolja och hela vitlöksklyftor), men innan jag satt in formen så la jag ner körsbärstomater och ett par rödlökar i klyftor – för att slippa göra sallad.

Dressingen var så sur så jag var orolig att den inte skulle gå att äta. För att väga upp syrligheten gjorde jag en gräddigsås signerad min mamma:

Hallonchutneysås:
Blanda i en skål 1 msk ketchup, 2 msk hallonsylt, 1 knivsudd sambal, salt och svartpeppar. Fräs 2 msk kalvfond i en gryta och rör ner chutneyn. Slå på önskad mängd grädde. Smaka av. Kanske mer sälta? Kanske mer sötma?

Den sura dressingen gjorde sig jättebra till lammanrättningen men den gräddiga såsen höjde rätten ytterligare en nivå.  

Men innan vi kalasade på lammet hann vi med en liten förrätt. Har man hela frysen full med vamp så passar det sig alldeles utmärkt att bjuda på:

Trattkantarellsoppa
Stek ca 0,5 l tinade och förvällda trattkantareller i smör. Krydda rikligt med salt och peppar. Tillsätt en finhackad gul lök och två pressade vitlöksklyftor. Slå på 1 msk balsamvinäger, 3 dl vispgrädde och 1 dl vatten. Smaka av med köttbuljong, soja och 50 g mögelost. Mixa soppan slät. Koka upp innan servering och reglera konsistensen ev med lite mer vatten. Servera i glas med några brynta svampar och en skiva rostad stav av corn bread.

I glasen:
Till förrätt: Penfold Koonunga Hill - Mycket fruktig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av päron, brynt smör, ananas och citrus.
Till varmrätt: Casa Vinironia - Kryddig doft med inslag av fat, katrinplommon, salvia och kanel
 
 
Ja ni, allt detta hann vi med att få i oss på 45 minuter. Sedan kunde vi som inte skulle på hockey eller spökdisco pusta ut, ta några lugna fina andetag och bara reflektera över hur gott vi mådde, hur mysigt det var att äntligen få träffas - och över hur mycket disk vi hade att ta tag i J 
Tack Elle mat & vin för det goda lammreceptet!
 
 
Höll på att glömma efterrätten.
 
Knäckig rabarberpaj med vaniljglass
Smält ca 100 g smör och tillsätt, här är det bara att höfta, havregryn, socker, mjöl och vaniljsocker. Lägg små bitar av rabarber i portionsformar och fördela smeten över.
Grädda i 175 c ca 20 minuter, servera med vaniljglass.
 
Smaklig spis!

Kommentarer