söndag 14 februari 2016

Rådjursfilé, pepprig sås och potatismuffins - Alla hjärtans dag

 
En kväll på stan, bara M och jag ersattes med en kväll hemma. Vuxen poäng på det, eller urtrist? Nå väl - efter ett moget beslut att ställa in, eller mer rätt - ställa om planerna var det bara att dyka in i kyl och frys och låta utbudet avgöra middagen.
 
Lycka är då att ha en hel låda i frysen nyfylld med fina rådjursdetaljer, så en liten filé fick det bli. 


 
Sugen att testa? Så här gjorde vi:
 
Rådjursfilé med pepprig sås och potatismuffins, 2p
 
Såsen:
 
Mortla 1,5 msk inlagd grönpeppar. Fräs i smör tillsammans med en finhackad gul lök och en pressad vitlöksklyfta. Slå på 1 msk whiskey. Tillsätt 3 dl grädde, 1/2 köttbuljongstärning, 1 tsk soja, 1 tsk socker, salt och svartpeppar. Låt puttra till simmig konsistens. Jag tillsatte ett par droppar kalvfond mot slutet.
 
Potatis:
 
Skala och riv 6 medelstora potatisar. Blanda i en bunke 1 dl riven Västerbottensost, 1 dl grädde, 1 ägg, 1 tsk torkad dill, 1 pressad vitlöksklyfta, salt och peppar (rätt mycket). Pressa vätskan ur den rivna potatisen och blanda ner rivet i gräddblandningen. Fördela i smorda muffinsformar (jag använde en muffinsplåt). Slå på lite av vätskan i alla potatisformar. Toppa med mer riven ost. Gratinera i 175C ca 20 minuter.
 
Köttet:
 
Här gäller "hantera varsamt". Att lyckas komma över små filéer är för mig inte en självklarhet så därför hanteras dessa lika varsamt som en liten bebis. :-)
 
Tina om köttet är fryst. Låt bli rumsvarmt. Torka av med papper. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn i rätt het panna, ca 2,5 minuter på varje sida. Låt dra några minuter i avstängd panna under lock,  för att köttsaften ska stanna kvar.
 
Nu ska det bara läggas upp - sen dags att slå sig ner och njuta.
 
Tack Andreas för förstklassiga styckningsdetaljer, och kött av högsta kvalitet.
 
Om än inte kväll som det var tänkt från början, men bra mycket bättre - kärlek!
 
Tvära kast - dags att släppa matdrömmarna för en stund i alla fall och klä på sig för att inta sporthallen i lilla staden och heja fram sonens innebandylag till vinst.
 
Ha en fin söndag, och alla hjärtans dag!
 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar