När Håkan Larsson stod för inspirationen



Här om helgen, vilket är svårt att definiera exakt när det kan ha varit, bläddrade vi i boken Lördagkväll av Håkan Larsson och gick all in när det gällde hans komposition:

Chiliglaglazad fläskytterfilé med råraka 4p
Det här behövs:
800 g fläskytterfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Glaze:
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd chili
1/2 dl soja
1/2 dl honung
1/2 dl olja + till stekning

Rårakor:
800 g potatis
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ca 50 g smör till stekning

Servering:
1 rödlök
1 litet knippe gräslök
2 dl crème fraiche

Salladsblad och halverade cocktailtomater. Flingsalt

Gör så här:

Glaze
Finhacka lök och vitlök, kärna ur och finhacka chilin. Fräs i olja blanda med soja, honung och olja.

Pensla köttet med olja. Salta och peppra. Grilla runt om. Pensla med glazen och grilla indirekt till en innertemperatur på 68 c.

Rårakor:
Skala och riv potatisen grovt. Blanda med salt och peppar. Pressa ur vätskan med hjälp av ett durkslag. stek åtta små rårakor gyllenbruna och genomstekta i rikligt med smör.

Servering:
Lägg fyra rårakor på varsin tallrik fördela finhackad rödlök, gräslök och Créme fraiche. Toppa med en råraka till. Lägg en hög med sallad och tomat och arrangera fyra skivor kött på. Ringla över lite glaze.



Håkan rekommenderar ett glas Saint Clair, Pinot Noir till. Lite väl mild smak för oss, men absolut ett gott vin.

God och mäktig middag med känsla av att tvårätter gjorts till en. Där var och en för sig räckt mer än väl.

Smaklig spis!

Kommentarer