En liten middag för att fira


Så blev det i till slut av att vi firade födelsedag, om än något försenat men vad spelar det för roll. Det blev ju av - och som vanligt lika trevligt som alltid när vi ses. En födelsedag är ett bra tillfälle att bjuda hem familjen på en fika eller kanske lite middag. Vi bjöd på:

Dubbelmarinerad fläskfilé 6-8 pers
1 kg fläskfilé
2 msk olivolja
1 1/2 tsk  salt
1/2 tsk svartpeppar

Marinad 1
3 msk hoisinsås
3 msk pressad lime
2 msk råsocker
2 msk riven ingefära
2 msk kinesisk soja
1 msk fiksås
1 tsk sesamolja
2 vitlöksklyftor, pressade

Marinad 2
2 röda chili
3 vitlöksklyftor
1/2 dl hackad persilja
1 dl olivolja
1 lime, saften

Blanda alla ingredienser till marinad 1. Putsa köttet och lägg ner i marinaden. Täck med plast och låt marinera i två timmar.

Sätt ugnen på 150 c. Ta upp köttet och torka av. Spara marinaden. Bryn runt om i olja så det får färg. Lägg det i en ugnsfastform, krydda med salt och peppar och stek i ugn på 150 c till en innertemperatur på 68 c. Låt köttet vila övertäckt i ca 10 min. Skär i centimetertjocka skivor och lägg i en form.

Sila den överbliva marinaden och låt koka i 1 minut.

Blanda ingredienserna till marinad 2. Tillsätt den silade och avsvalnade marinad 1. Slå marinaden över köttet och låt stå till servering, minst 30 min.

Servera med:

Jennys potatisbakelse
12 små potatisar, grovrivna
1 gul lök, grovriven
1 vitlöksklyfta, grovriven
1 äggula
100 g riven Västerbottensost
2 ½ dl vispgrädde
Salt
Peppar

Blanda alla ingredienser. Smörj en muffinsplåt eller muffinsformar. Grädda ca 25 minuter, 150 c.

Salsayoghurt 4p
2 dl matyoghurt
1⁄2 dl hot taco sauce
1 st pressad vitlöksklyfta
2 krm salt

Blanda alla ingredienser i en skål.

Blandsvampsås och en stor grönsallad är gott till. Har i år vågat mig på att plocka både Fårticka och Karl-Johan, och dessa gav extra god smak till svampsåsen. Såsen som gjordes i all enkelhet på hackad blandsvamp, lök, vitlök, grädde, soja, buljong och en nypa socker.



Något sött efter maten är aldrig fel. Två godingar blev det:

Citroncheescake
Botten
180 g (12st) digestivekex
75 g smält smör
Fyllning
250g färskost, naturell smak (typ philadelfiaost)1 dl mörkt muscovadoråsocker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk rivet citronskal
2 dl vispgrädde
Lemoncurd
2 små citroner
2 ägg
4 dl florsocker
75 g smör

Gör så här:
Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret.
Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

Gör lemoncurden:
Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.)
Pressa ut 1 deciliter saft ur citronerna.
Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad).

Fyllning:
Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret och kör slätt.

Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.

Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys tills den stelnat.
Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.

Jag tröttnar ALDRIg på cheescake, och denna är en av de godaste!

Kladdig brownie med chokladglasyr
25 bitar
200 g smör
4 dl strösocker
3 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk torkat pulverkaffe
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
4 ägg
Glasyr:
150 g mjölkchoklad i bitar
2 msk starkt kaffe
4 msk kakao
1,5 dl florsocker
100 g rumsvarmt smör

Gör så här:
Smält smör och socker tillsammans i en kastrull. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet.

Häll smeten i en form med bakplåtspapper (25 x 30 cm) eller i en rund form (cirka 28 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen på 150° i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i 30 minuter.
Glasyr
Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad med kaffe och kakao. Vänd ner florsocker och smör i chokladen och blanda ihop till en jämn smet. Bred ut glasyren över den svala kakan.
Servera kakan skuren i småbitar med en klickgrädde och ett hallon.

Sen var vi alla mätta och belåtna när denna middag fick avsluta helgen...



Uppskattad present var en kasse för dagens lunch innehållandes ingredienser till en Dagens - ni vet vindrinken:

Dagens
 Slå upp 2/3 vitt vin i ett vinglas. Fyll med fruktsoda och is.

Det var allt lite påhittigt! :-) 



Nya ljuslyktor är alltid uppskattat och man kan aldrig få får många av dem. Dessa fina pryder soffbordet.

Det är allt kul att fira födelsedag trots allt.

Tack alla!

Kommentarer