Tomatsoppa

 
Skönt på-landet-häng med bästa Åsa.
 
Började med en tur i svampskogen och till lunch hade jag en hemmagjord tomatsoppa i en mattersmos och varmt surdegsbröd att doppa i. Blev riktigt gott.
 
Gjorde något så här:
 
Plockade några av tomaterna på plantorna och några från påsen i kylen.
 
Halverade dem och la i ugnsfast form. ringlade olja över, salt, en nypa socker och lite timjan. Satte in i ugn på 150 C i ca 2 timmar.
 
La de skrynkliga och söta tomaterna i en gryta med en burk körsbärstomater, en klyftad gul lök, en pressad vitlöksklyfta 5 dl vatten och en köttbuljongstärning. Lät allt puttra och för att sedan mixas.
 
Hällde tillbaka i grytan, tillsatte en skvätt grädde och lät koka ihop.
 
Innan trippen i skogen hettade jag upp soppa, hällde upp i termos, värmde brödet och la allt i en korg och vi styrde kosan ut i skogen.
 
Två Karl-Johan i krigen och tom termos - blev en bra inledning på en mysig lördag.
 
 
Efter skogsturen var det dags att påbörja middagen.
 
Förrätten blev en frasig smördegshistoria.
 
 
 
Smördeg med getost och karamelliserad lök
 
Skär en rödlök i tunna skivor. Fräs i smör. Tillsätt rödvinsvinäger, socker och en skvätt vatten. Låt koka ihop och sedan svalna.
 
Skär kvadrater av smördeg. Lägg en klick lök på varje ruta. Smula över getost och hackade valnötter. Pensla kanterna med äggula. Ställ in i ugn värmd till 225 c i ca 10 minuter. Håll lite koll :-)
 
Till varmrätt blev det gott kött, en panna på grönkål, champinjoner, rödbetor, rödlök, Saint Agyr och grädde. Till det en svamp sås och mustigt rödvin.
 
Ett härligt dygn. Tack fina!
 
 

Kommentarer