måndag 13 juli 2015

Några påsar bullar är gott att ha i frysen

 
Lyx är att ha två assistenter i köket ☺
  
Baka är något jag gör väldigt sällan, dels för att jag inte tycker att det är särskilt roligt och dels för att få bakverk ligger i linje med en lågkolhydratskost - och finns det god saker hemma ja då är det lättare att falla för frestelser.☺
 
Men några påsar med bullar i frysen hör sommaren till. Att bara ta med en påse, några kalla festis och en termos med kaffe och ge sig ut på en tur - ja det är sommarlyx om något.
 
Så ett bullbak blev det då. Som vanligt helt enligt receptet på mjölpåsen. Eftersom ni ändå kikat in här och kanske blivit sugna på ett bullbak så kommer här receptet:
 
Kanelbullar, antal beroende på storlek
 
Smula ner ett paket jäst för söta degar i en bunke (eller skålen till din Assistent). Smält 150 g smör. Tillsätt 5 dl mjölk. Kolla så att vätskan blir 37 C. Slå lite av vätskan över jästen och rör tills den smält. Tillsätt resten v degspadet, 1,5 dl socker och 1/2 tsk salt och 1,2 (ev mer) liter mjöl  under omrörning. Arbeta degen blank och smidig i maskin ca 4 minuter, för hand ca 8 minuter. Tillsätt eventuellt  mer mjöl men spara lite till utbakningen. Täck med duk och låt jäsa minst 30 min.
 
Ta upp degen på bakbordet, knåda den smidig. Dela den i två delar. Kavla ut, bred rikligt med (rumsvarmt) smör över samt kanel och socker.
 
Skapa din egen favoritform på bullarna.
 
Jag vek den utkavlade degen i två flikar mot mitten. Skar den i ca 1,5 cm breda strimlor med ett snitt i varje och rullade i hop till en knut.
 
Lägg i form eller på bakplåtspapper, låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och strö pärlsocker på bullarna. Grädda i 250 C tills de fått fin färg.
 
Mmmm....
 
 
 
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar