Fisk från början till slut









Bilder från gårdagen. Började dagen med en av familjen inte särskilt uppskattat pålägg - makrill. Så gott med keso, purjo och lite svartpeppar. Men kan hålla med om att doften är mindre nice.

Kvällens middag bestod senare av:
Ost- och basilikafyllda dinkelbullar och fisksoppa:
Bullarna:
Smule ner ett halft paket jäst i en bunke och slå på 3 dl fingervarm filmjölk, 2 msk olivolja och 2 tsk salt. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt 7 dl siktat dinkelmjöl, arbeta till en smidig deg. Jäs i ca 1 timma. Kör riven ost, en halv kruka basilika 1 msk olivolja och 1 tsk salt i en mixer. Kavla ut degen till två rektanglar och bred ostsmeten på. Rulla ihop och skör i ca 2 cm tjocka bitar och ställ dem i formar. Jäs ca 30 minuter. Pensla med äggvita och toppa med pinjenötter. Grädda i ugn, 225 grader ca 10 minuter. Se upp med nötterna de bränns lätt.
Soppa:
Koka upp 2 dl vitt vin med vatten och 1 liter vatten och två fiskbuljongstärningar. Lägg i de tinade eller frysta musslorna (köpte ICA´s frysta, jättegoda!). Låt koka i 5 minuter. Ta upp musslorna och släng de som inte har öppnat sig. Reducera musselbuljongen något. Finhacka en morot, strimla en fjärdedels fänkål, en bit purjo och en vitlöksklyfta. Bryn i olja. Lägg sedan i grönsakerna i buljongen. Slå på 1 dl krossad tomat med vitlök. Krydda med gurkmeja, chili, timjan och rosmarin. Koka i 20 minuter. Lägg sedan i lax skuren i kuber, musslorna och några skalade räkor. En klick gräddfil med vitlök, ortkrydda och honung på toppen. Denna soppa var det restaurangklass på, testa den! Kryddorna lägger ni efter eget tycke och smak.

Ha en fin söndag!

Oj, glömde förrätten: Parma av god sort med lite olja på och en briebit där det översta skitet skärs bort och nötblandning trycks ner. Ställ in osten i ugnen ett par minter, tills den mjuknat något, ringla sedan lite honung över. Det var det hela! :-)

Kommentarer