lördag 25 juni 2016

Midsommarafton 2016


Vilken midsommarafton vi lägger bakom oss och placerar i facket "Underbara minnen" i våra hjärtan. Vi fick allt lite hjälp av vädret i år att göra denna afton så härlig som den blev. Sillunch, 5-kamp, bad, båtkörande, tårta på bryggan, sen middag - visst smakar det bättre i värme och uppehåll?

Den traditionsenliga champagnefrukosten bestod i år av Mimosa och goda mackor med Philadelphia och rökt lax - jordgubbar och kaffe. Mimosa gör du enkelt genom att fylla ett champagneglas med färskpressad apelsinjuice och toppa med champagne. De goda mackorna gör du genom att smörsteka skivor av något gott bröd. Bred rikligt med philadelphiaost på och avsluta med en tunn skiva rökt lax.

Sillunchens nykomling för i år var en variant av sillsallad. Så här gjordes den och var minsann en riktig höjdare:

Sillsallad, 4p

Koka två ägg och hacka dem. Lägg i en rad på ett fat. Skär två matjessillfiléer i mindre bitar och placera på ägghacket.

Strimla en rödlök tunt och bryn i smör. Smaka av med salt och peppar.

Mixa och bryn 6 skivor rågbröd.

Lägg bröd och lök på ägg och sill. Toppa med små klickar av crème fraiche och rom - avsluta med att ringla brynt smör över. Garnera med dill och nymald svartpeppar.

Tårtan bar vi med oss ner till bryggan och den går alltid hem hos alla, barnen slickade som vanligt rent fatet. Jag har lagt upp den flera gånger, den populära nutellatårtan toppad med färska jordgubbar.  

Kvällens middag överlät jag åt gängets andra matnörd - och vilken middag det blev. Färsk röding med en massa smarriga saker. Jag var med på ett hörn och såg lite hur han gick tillväga.

Röding med fina sommartillbehör

Börja med att bena ur filéerna om du råkat få filéer med ben vill säga. Stek med skinnsidan ner tills de är klara, vänd inte, det tar nog ca 15 min. Krydda.

Fräs kokt färskpotatis tillsammans med schalottenlök och purjolök. Krydda.

Servera fisken tillsammans med potatis, skagenröra, rökta räkor och en klick rom. Amen så galet gott!

Thomas - du får komma med en kommentar kring min enkla beskrivning av din fina maträtt. :-)

Två filéer finns kvar och dessa kommer vi att kalasa på i kväll.

Det var vår midsommar det - nu ska vi runda av denna midsommardag med en god middag och att packa åt en innebandyspelare som kommer vara borta en hel vecka.

Ha det fint! ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar