Betor, rådjur och kära vänner







Ja då släpar det med inlägg igen, men men så blir det...

Dessa bilder är från påskhelgen som bestod av mycket arbete, men en kväll hade vi goda vänner på middag och jag tror bestämt att de gillade det jag bjöd på.

Förrätt:

Sötsyrliga betor, 4p

Klyfta 4 förkokta rödbetor, lägg i ugnsfast form, ringla lite olja över och rosta ca 15 minuter.

Blanda 1 finhackad rödlök med 2 msk hallonvinäger och 1 dl olja. Smaka av med lite socker, salt och svartpeppar.

Lägg upp de ljumma betorna på ett fat tillsammans med vinägrett, ca 160 g Kvibille Gräddädel skuren i bitar, 50 g halverade färska hallon och dill. Avsluta med ett par varv med svartpepparkvarnen.

Varmrätt:

Helstekt rådjursinnanlår med timjanaioli

Låt ett fint stycke rådjursinnanlår bli rumstempererat. Krydda med viltkrydda, salt och svartpeppar. Bryn runt om i smör. Lägg i ugnsfastform och stek på 100 C till en innertemperatur på 56C. Lägg på en kvist timjan, slå in köttet i folie och låt vila ca 10 minuter.

Ta fram grönsakslådan ur kylen, ansa, skölj och dela de grönsaker som du har som lämpar sig för att bli ugnsrostade. Jag hittade färska brysselkål, palsternackor, delikatesspotatisar, morötter och grönkål. Anpassa efter hur lång tid grönsakerna behöver i ugnen.

Gör egen majonnäs eller blanda 3 dl Hellmans med 1 dl crème fraiche, ca 1/2 dl färsk finhackad timjan, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Smaka av. Mer timjan? Mer salt?

Lägg upp grönsakerna och tunna skivor av köttet på ett fat. Servera såsen till.

Dessert:

Hasselnötsparfait, 8 små glas

Vispa 4 dl vispgrädde löst. Vispa 4 äggulor och 1,5 dl florsocker vitt och pösigt. Vispa i 2 dl Nutella och vänd sedan ner grädden. Smält 1 dl Nutella i micron. Vänd ner i smeten. Fördela i 8 glas och frys ca 6 timmar.

Vid servering garnera med hallongrädde, och ett litet hallon. 



Rådjuret fick sällskap av en fin argentinare - Trapiche.

Smaklig måltid! :-)


Kommentarer

  1. Ja vackert att se på men oxå så underbart gott��

    SvaraRadera

Skicka en kommentar