lördag 26 mars 2016

Lax med många smaker och texturer

 
Har testat flertalet av recepten i Buffé nr 2 2016, den är nästan helt sönderbläddrad, och lite nerkladdad av att ha legat mitt i matlagningskaoset :-)
 
I tidningen heter denna rätt Vinterlax och figurerar i ett härligt reportage om två kockar som öppnar upp sitt hem för ett mindre antal gäster. Vilken kul affärsidé.
 
Vinterlax, ca 4p:
 
Rostad schalottenlök:
2 schalottenlökar
1 msk vetemjöl
3 dl neutral olja
 
Skala, dela och skiva schalottenlöken tunt. Blanda med mjölet. Värm oljan till 160 C. Fritera löken varsamt tills den får färg. Lyft upp med hålslev och lägg på hushållspapper.
 
Äppelvinägrett:
1 röd chili
1 schalottenlök
100 g smör
1 riven vitlöksklyfta
1 msk finriven ingefära
2 msk japansk soja
2 msk färskpressad limejuice
1 äpple
 
Strimla chilin tunt tvärs över. Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Bryn smöret med chili, lök, vitlök och ingefära på medelhög värma några minuter, tillsätt sojan och hälften av limejuicen. Ställ åt sidan. Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Blanda med resten av limejuicen. Ställ åt sidan.
 
Plocka bort 6stora buketter från ett blomkålshuvud på ca 1 kg. Lägg dessa åt sidan. Skär resten av blomkålen i små buketter. 
 
Koka upp 1 liter saltat vatten och häll i de mindre buketterna. Låt koka i ca 1 minut. Häll av vattnet och lägg buketterna i en skål.
 
Koka upp 1 dl risvinäger, 1 dl råsocker och 1 dl vatten. Rör tills sockret löst sig. Häll lagen över buketterna. Låt svalna.
 
Hyvla eller skär de stora buketterna tunt. Lägg i isvatten.
 
Sätt ugnen på 150 C.
 
Blanda 125 g riven grönkål med 1 msk olivolja och 2 krm flingsalt. Sprid ut på bakpappersklädd plåt. Torka i mitten av ugnen ca 20 minuter. Torka efter halva tiden. 
 
Fördela 400 g lax (jag tog kallrökt) på ett fat. Ansa och skiva 150 g brysselkål tunt. Fräs hastigt i 1 msk smör. Tillsätt 2 msk färskpressad citronjuice och 1 krm salt.
 
Vid servering:
 
Värm vinägretten och lägg i äppeltärningarna. Fördela picklad blomkål, fräst brysselkål och råhyvlad blomkål över laxen.
 
Strö över kålchipsen och den rostade löken. Ringla över äppelvinägrett och servera omgående.
 
Många moment, många ingredienser men du milde så gott detta var. Löken var helt ljuvlig och alla smaker trivdes så väl i varandras sällskap.
 
Full pott!
 
Tack för receptet - Dorotea och Viktor som driver hemmakrogen DoMa.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar