lördag 5 mars 2016

Asien ger gärna mersmak

 
Att komma i kontakt med Asien lämnar verkligen kvar en känsla av välbefinnande - både efter en semester och efter en måltid. Maten är fräsch, lite söt, lite het, lite syrlig och mycket läcker.
Veckan började ju med ett japanskt restaurangbesök, sedan fortsatte veckan i samma anda. Ja inte då alla dagar, men flertalet.
 
Nu går det ju tyvärr lite för lång tid mellan tillagning, fotograferande och bloggande så exakt angivelse är helt omöjlig. Men något så här gick det till att fixa denna söt/heta soppa:
 
Syrlig kycklingsoppa 2p
 
Tina en kycklingfilé, putsa och koka fem minuter i saltat vatten. Skumma av.  Halvera och strimla kycklingköttet. Marinera i 1 msk soja, 1 tsk pressad vitlök, 1 msk sesamolja, 1/2 tsk fisksås och sesamfrön.
 
Koka upp "kycklingbuljongen" tillsätt 1 umamibuljongtärning, 1 msk färsk riven vitlök, 2 msk färsk riven ingefära, 1 tsk sesamolja, 1 msk japansk soja och 2 tsk torkade chiliflakes.
 
Koka 150 g risnudlar enligt anvisning. Skölj av.
 
Tillsätt nudlar och kyckling till buljongen. Låt sjuda någon minut och servera i heta skålar.
 
 

 
Inspirerada av veckans japanska middag saktade jag av stegen på väg till ICA och svängde jag in på den asiatiska butiken, strax innan och botaniserade bland alla deras godsaker och vackra porslin. Ständigt när jag kommer i kontakt med Asien (Thailand) slår det mig vilken godhet dessa människor representerar. Jag och butiksinnehavaren pratade dumplings, fyllning till dessa, vikten av bra wasabi, och om det verkligen finns färska vårrullar eller om de helt enkelt är rullade i rispapper...
 
Nå väl - hem följde dumplingsark, rispappersark, alger och lite vackert porslin.
 
Ha det så gott!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar