Knäck och lakritsfundge



Kanske är du redan klar med ditt julgodis - eller helt enkelt avstår. Här kommer två goda och enkla recept på några av julens sötsaker

Knäck

Mät upp 2 dl vispgrädde, 2 dl sirap och 2 dl socker i en tjockbottnad och vid gryta. Blanda och koka allt till en temperatur på 125 c. Blanda ner hackad sötmandel och häll upp i små formar - inte helt kladdfritt :-)

Lakrtisfudge

Mät upp 50 g smör, 3 dl muscovadosocker, 3 dl vispgrädde och 1 dl sirap i en gryta. Koka tills smeten klarar kulprovet, ungefär vid samma temperatur som knäcken. Krossa 1 dl turkisk peppar till ett pulver och rör ner (spara lite) i den heta kolasmeten. Häll upp en en bakpappersklädd form. Ställ svalt en kort stund, strö sedan resten av lakritspulvret över. Fortsätt kyla skär sedan upp i små bitar.

Lilla H och jag ska strax hoppa på cyklarna och ge oss iväg på en liten fix- och besöksturné - en liten påse med godsaker läggs ner i cykelkorgen.

Kram! 

Kommentarer