En krämig fisksoppa fick avsluta julen




I samma veva som vi slog upp våra ögon idag 27 december kände i alla fall jag att nu är julen slut. Här har det pyntats, fixats och spelats julmusik sedan första helgen i december, så nu känner vi oss nöjda. Å vilken jul vi haft sen, trots gäster i omgångar med mycket matplanering, och ett födelsedagskalas, så har den varit otroligt lugn. En sån som vi behövde!

Som fin kontrast till Jansson, skinka, köttbullar och annat smarrig åt vi igår till middag en krämig och god:

Räk- och fisksoppa 2p
Skala ca 300 g räkor. Bryn skalen i olja tillsammans med två knosade vitlöksklyftor, en palsternacka och en morot skurna i grova bitar, en schallottenlök, 1 msk tomatpuré,1 knivsudd sambal och 1/2 tsk timjan. Tillsätt 2 dl vitt vin, 2 dl vatten, 1 dl vispgrädde och 1 fiskbuljongtärning. Puttra ca 30 min. Kolla så att den inte kokar torrt. Sila bort skalen. Koka upp  och tillsätt 1 dl grädde. Smaka av. Sänk värmen och lägg ner 1 bit torskrygg skuren i små tärningar. Låt fisken fra ca 5 min. Innan servering lägg i räkorna. Severa med kallt vitt vin och ett vitlöksbröd.

Nu smyger jag uppoch sätter på kaffebryggaren. Doften av nybryggt kaffe väcker vår julbesökare en våning ner, så kan sen denna dagen börja.

Kram! 




Kommentarer