Det blev ett gott slut på matåret 2014

God fortsättning!

Här har det nya året börjat riktigt bra, vi har hunnit ta det lugnt, gått på bio, sagt hej då till mamma som varit på besök och även haft ett födelsedagskalas no2.

Vi sa tack och hej till 2014 hos goda vänner där vi gemensamt stod för meny, och tillagning.

Här kommer vår nyårsmeny: 


Triss i förrätt, 6p:

Hummersoppa:
Köp en frusen hummer. Tina, rensa ur köttet och bryn skalet med en morot, en palsternacka och en rödlök skurna i bitar. Låt även två knosade vitlöksklyftor och 1 tsk chiliflakes bryna med. Tillsätt 1 msk tomatpuré 3 dl vatten och fisk- eller hummerbuljong. Låt puttra på svag värme ca 1 timma. Tillsätt 3 dl grädde och låt sjuda ytterligare 30 minuter. Sila, häll upp i en gryta och smaka av innan servering.

Servera i ett snapsglas.

Skaldjurscrostini:
Blanda hummerköttet, som skurits i mindre bitar, med krabbkött på burk. Tillsätt 2 msk philadelphiaost, 2 msk majonnäs, 1/2 mycket finhackad rödlök och 1 msk hackad dill. Smaka av med salt och peppar.

Skär tunna skivor av en baguett och bryn på båda sidor, i smör och olja. Lägg ca 1 msk av röran på varje brödbit. 

Spara röran som blir över.

Rårakor med klassiska tillbehör:
Skala 1 potatis per person. Riv på grova sidan på rivjärnet. Pressa ur vätskan och lägg 6 små högar med potatis i ett hett järn tillsammans med smör och olja. Platta till med fingrarna. Sänk värmen och bryn på båda sidor.

Vid servering lägg ett litet "ägg" av crème fraiche och löjrom samt finhackad rödlök på varje råraka. Garnera med dill.


I glasen: Louis Bouillot


Sedan dukade värdparet fram varmrätten som var en perfekt stekt oxfilé som marinerats i vitlök, timjan och andra godsaker. Det serverades en potatiskaka till och en hemmagjord bearnaisesås.

Jamen så himla gott det var!!!


Till kötträtten serverades: Serralunga d`Alba, Barolo

Ren njutning!


En stund innan tolvslaget var vi redo för

Dessert:

Chokladkräm med karamelliserade popcorn

Det här behöver du till 10p:
3 dl vispgrädde
150g mörk choklad
1,5 dl kolasås
2 msk starkt kaffe
200g färskost

Popcorn:
5 dl popcorn
1 msk strösocker
1 msk smör
50 g mörk choklad

Så här gör du:
Karamelliserade chokladpopcorn: Hetta upp strösockret försiktigt i en stekpanna, försök att inte röra så mycket. När sockret har smält och antagit en ljusbrun ton klickar du i smöret och låter det smälta med. Lägg sedan i popcornen och rör ordentligt med en träslev. Lägg ut popcornen på en bricka. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikron i omgångar om 20 sekunder. Ringla över chokladen, salta och låt popcornen svalna och chokladen stelna.

Chokladkräm: Vispa grädden fluffig. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikron i omgångar om 20 sekunder. Blanda den smälta chokladen med kolasås, kaffe och färskost. Vänd sedan ner grädden med en slickepott. Skeda upp eller spritsa ut chokladkrämen på tallrikar eller i portionsglas.

Vid servering: Toppa chokladkrämen med popcorn och servera.

Mätta och glada var vi när det sedan var dags att gå ut för att smälla av några raketer och välkomna 2015.



Kommentarer