måndag 15 december 2014

Julbordets godsaker

 
 
Så blev då klockan sen eftermiddag i lördags och delar av familjen togs emot. Efter en kopp glögg och några pepparkakor med ädelost var det dags att förse sig av rätterna på vårt julbord. Tyckte att jag lagat lite av mycket men det visade sig, inte helt överraskande, vara mycket av mycket. Det som inte gick att frysa in har vi ätit upp. Alltså Jansson - skulle kunna äta det varje dag...
 
Det här dukade vi fram:
 
Janssons frestelse (godaste jag någonsin ätit, signerad mormor. Knepet är att inte hälla på all vätska direkt utan i två omgångar, efter halva tiden. Vår stod inne i 40 minuter och gjordes på fast potatis. Glöm heller inte att bryna löken innan.)
 
 
Köttbullar, kroppkakor, prinskorvar
 
Två sorters sill
 
Lite kallskuret
 
Färska räkor
 
 
 
Ostbricka
 
Vörtbröd, knäcke och kex
 
Griljerade revben
 
Senapskräm (gott till revben och skinka)
 
Julig sallad
 
 
 
Lite sallad är inte fel att ha med på julbordet som balans, eller som i detta fall - mycket sallad. Av ingredienser som rödkål, brynta brysselkål, knaperstekt bacon, tunna apelsinskivor, rostade valnötter och senapsvinägrett tillverkades då denna balans som får bli dagens lunch. ☺
 
När julklapparna var utdelade och vi vuxna spelat julklappsspelet satt det fint med kaffe, godis, kakor, vit-choklad-cheescake med pepparkaksbotten och så kladdkaka med lingongrädde.
 
Det var en mysig lilljulafton vi fick tillsammans med god mat och goda skratt. Som sonen sa - "detta var en riktig toppenjulafton"  Kan inte annat än att hålla med honom ♥

 
Nu lägger vi julbordsförberedelserna bakom oss och ställer in fokus på fjällmat. Snart så, om inte allt för lång tid drar vi norrut - där förhoppningsvis chansen är något större att få uppleva en vit jul. Igår puttrade en gulasch på spisen.
 
Två fjällmiddagar - check.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar