Janssons och gubbröra


Oj, oj, oj så mycket smarrigt denna midsommarhelg bjudit på alldeles för mycket för att delges här. Väljer ut två egorecept. Det första Janssonsfrestelse: Skala och strimla ca 15 medelstora potatisar. Lägg hälften i en smord form. Finhacka en burk anjovis, skiva tunnt en gul lök och lägg på potatisen, salta och peppra. Lägg på resten av potatisen och anjovisspadet. Ställ in i 175 C ca 30 minuter. Ta ut formen och slå på ca 2.5 dl vispgrädde och ett par klickar smör.  Ställ tillbaka i ugen ytterligare 30 minuter. Bästa på midsommarbordet enligt mig!

Det andra receptet är  Gubbröra med hembakat knäckebröd:
Knäckebrödet: Blanda 1 dl pumpakärnor, 1 dl sesamfrön, 1 dl linfrön 2 dl majsmjöl, 0,5 dl olivolja och 2 dl kokande vatten. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett ark på och tryck ut degen så den täcker hela plåten. Strå på riligt med flingsalt. Grädda 60 minuter i 150 C. Låt stå kvar en stund på eftervärme. Bryt i lagom stora bitar.

Gubbröran: Koka två ägg. Blanda det kalla hackade äget med en burk anjovis, ett knippe gräslök, len halv rödlök ite anjovisspad, peppar och ca 1 msk crème fraiche. Låt dra en stund innan servering. Salt och gott!!

Här bjöds det på uppehåll till 20:00 men som de småbarnsföräldrar vi är var det skönt att krypa in och ta det lite lugnt på kvällskvisten. En jättefinhelg men allt som en midsommar ska innehålla. Tack familjen B!

Kommentarer