Middag för härliga kollegor

 




I tisdags fick jag nöjet att bjuda några härliga kollegor på middag. Boostad med positiv energi som kommer att räcka länge, länge.
 
Tack för att ni är ni och att jag fortfarande får hänga med er!!
 
Det här bjöd jag på. Helt utan proportioner, fråga gärna så ska jag svara :-)
 
Skaldjurssoppa
 
Mumsa rejält med skaldjur helgen innan du tänker göra soppan – spara med andra ord alla skal. Lägg dem i frysen om det är mer än en dag bort innan du ska göra soppan.
 
Sätt ugnen på 250 C. Lägg alla skalen på en plåt och ”bränn-av” dem. De ska få en rostad yta, men inte brännas.
 
Skär förslagsvis kålrot, rotselleri, palsternacka, morötter och gul lök i grova bitar. Fräs i olja tillsammans med ett par hackade vitlöksklyftor och en klick tomatpuré. Krydda med chiliflakes, timjan, salt och peppar. Häll ner de rostade skalen, blanda runt och slå sedan på rikligt med vatten, ska täcka skalen.
 
Koka sedan på medelhög värme tills du fått en fond med bra smak.
 
Sila buljongen och häll i en mindre gryta. Har då fått rikligt med buljong reducerar du den så den får en intensiv smak. Slå sedan på vispgrädde och låt soppan koka ihop. Smaka ev av med skaldjursfond, chili, salt, peppar och en nypa socker.
 
Lägg en liten hög med valfria skaldjur i djupa tallrikar. Servera soppan direkt vid bordet med hjälp av en kanna (som du värmt med hett vatten innan)
 
Dryckesförslag:
Louis Bouillot. Nr 7688. 125.-
 
Beuf Bourguignon
 
Skär högrev i mindre bitar. Putsa bort fett och hinnor vid behov. Stek köttet i omgångar, krydda med paprikapulver, salt och peppar. Lägg över i en större gryta tillsammans med brynt, hackad lök och slantade morötter.
 
Slå på rikligt med gott rödvin, gärna ett Bourgogne, oxfond, tomatpuré, en kvist färsk timjan eller torkad, ett lagerblad, buljongtärning och vatten så köttet täcks. Låt puttra tills köttet är riktigt mört. Skär och bryn i omgångar färska champinjoner, sidfläsk och små steklökar (här ska du smaka av med socker) Lägg i precis innan servering.
 
Servera kokta små delikatesspotatisar till samt gelé och inlagd gurka.
 
Dryckesförslag:
Mont Redon. Nr 5461. 110:-
 
Citronkräm, 8 portioner
 
1.5 dl lemon curd
250 gram mascarponeost
2 dl vispgrädde
1 st citron, rivet skal
1 st Limefrukt, rivet skal o ev lite av saften
1 tsk vaniljsocker
ca 1 liter bär - hallon, blåbär, jordgubbar
 
Gör så här:
 
1. Rör om Lemon curden så att den är riktigt mjuk. Ta gärna med en visp så att den blir lite "fluffig". Rör sedan ner mascarponeosten i lemon curden.
 
2. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsockret. Vänd ner den samt rivet skal av citron och lime. Lägg ostkrämen i glas. Täck med plastfolie och låt stå kallt i minst 20 minuter före servering. Du kan förbereda ostkrämen flera timmar före serveringen. Men vänta med bären.
 
3. Lägg bären ovanpå ostkrämen. Garnera gärna med rostad flagad mandel.
 
Recept från: www.kokaihop.se
 
Lycka till och hoppas att det ska smaka.
 
Kram!
 
Sara
 
 

Kommentarer

Skicka en kommentar