Att avsluta 2015 med bla Moules Malinière



Sist jag var inne här och skrev befann sig familjen på en helt annan plats, långt hemifrån - där vi varje kväll kunde njuta av denna vackra vy. Längtade tillbaka till härliga Thailand redan på planet hem.

Nästa gång, för det kommer helt klart att bli en nästa gång, kommer vi att testa på lite mer öliv och platser som är mindre "turistiga" om sådana platser finns kvar i Thailand?

Underbart hade vi det i alla fall...







I morgon är det nyårsafton och vi har fått äran att stå för förrätten. Tänkte bjuda på något som jag aldrig gjort tidigare, och som tydligen värdparet äter ofta och är väldigt förtjusta i - Moules Marinière.

Så för att träna en gång, och smaka av vinet vi fått rekommenderat till var det just Moules som dukades fram som kvällsmat igår. Men vi körde med frites till.

Så här gjorde jag:

Moules frites, 2 p (varmrätt)

Skölj och tvätta musslorna (ca 1 kg), knacka på de som är öppnade. Stänger de sig inte så släng dem. Släng även trasiga.

Skär en halv morot och en halv palsternacka i små kuber. Hacka en schalottenlök och 1/2 röd chili. Fräs rotsaker, lök, chili och en pressad vitlöksklyfta i olja. Tillsätt 4 dl vitt vin, 1 dl vatten och 1 fiskbuljongtärning och några persiljestjälkar. Lägg ner musslorna, vänd runt och lägg på locket. Låt koka i 5 min.

Plocka ur musslorna med en hålslev. Tillsätt 5 dl vispgrädde till koket. Koka upp och låt puttra en stund. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.

Lägg till baka musslorna och servera i djupa skålar, avsluta med lite hackad bladpersilja.

Servera krispiga pommesfrites till som smaksatts med salt, örtsalt och torkad dill. Gott, gott!

Hur gott blev egentligen detta?

Hur gott som helst, gick inte att sluta förrän varenda liten mussla var uppäten.

Vinet som vi fått rekommenderat lämnades tillbaka idag och har ersatts med ett mer fyllighet och sötma för att möta den smakrika grytan. Vinet på bilden var ett fräsch, torrt och krispigt vin - men gav en viss besk eftersmak.

Är inte bara vårt systembolag suveränt? Kvittot hade råkat bli slängt men det gjorde ingenting, och trots mycket folk var engagemanget stort för att hitta ett vin som faller oss bättre i smaken. Nu blir det ingen mer provsmakning innan morgon dagen så nu får det helt enkelt bli som det blir - men känner på mig att det kommer bli toppen.

Önskar er en skön kväll.

Här väntar vi besök från västkusten - som kommer med en liten skaldjursleverans. Mmmm....

Kram!/Sara  





Kommentarer