Några goda, matiga tilltugg till skumpa


 
Förkylningsbaciller fortsätter hålla sitt grepp om familjen. Idag är det jag och sonen som håller oss hemma. I morgon har det gått en vecka sedan de där första stickningarna i halsen kom, och sedan febern. Siktet inställt på påsken, för då tusan ska vi vara friska.
 
Baciller till trots genomförde jag den där finfesten i lördags och innan vi gav oss iväg laddade vi upp med snittar och bubbel.
 
Detta bjöd jag mitt festsällskap på (inga exakta mått):
 
Grön ärtsoppa
 
Fräs ca 5 dl gröna ärtor med 1 hackad gul lök, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk chiliflakes i olja. Slå på 3 dl vispgrädde och 1 dl vatten. Tillsätt en grönsaksbuljongtärning. Låt puttra ca  minuter. Mixa, värm innan servering. Servera soppan i glas med en liten hög räkor i varje.
 
Rostad kavring med rödbeta och getost
 
Ta ut sex rundlar av kavring, jag bjöd på matigare tilltugg och tog därför ett lite större glas som mått. Bryn brödet i smör och låt rinna av på papper. Skala och skär fyra tjocka skivor av färska rödbetor. Lägg på bakplåtspapper, ringla lite olja över varje skiva och strö lite flingsalt över. Baka i 200 C ca 30 minuter.
 
Lägg en skiva getost utan kant på varje brödskiva, sedan rödbeta och avslutningsvis lite honung.
 
Surdegspizza med rom, crème fraiche och rödlök
 
Använd gärna färdig deg, stansa ut rundlar, pensla med ägg och strö svarta vallmofrön och lite salt över och baka enligt anvisning på förpackning.
 
Vid servering lägg små ägg av rom och crème fraiche på varje pizza samt finhackad rödlök och nymald svartpeppar.
 
Melon- och parmaspett
 
Skär valfri melonsort i kuber, lägg en liten rulle parma på varje samt ett basilikablad och en hav minimozzarella. Sätt ett spett i och droppa balsamicocrème på.
 
Servera väl kylda bubblor till! 

Kommentarer