Söndagsstek
Vi hade verkligen
turen att få avnjuta god mat under hela vår turkietvistelse. Men detta till trots är
det alltid några rätter som man längtar till hemma. Under hemresan matplanerade
vi och funderade över vilka smaker vi hade saknat och vilka rätter som skulle
tillagas väl hemma.
En rätt var kött med smakriksås, en annan var en söndagsstek
med alla goda tillbehör och viktigast av allt – en riktigt gräddig sås.
Kött och sås i fredags
och så söndagsstek, i söndags
Klassisk stek, räcker till ca 6 p
Bryn en skinkstek på
ca 1 kg. Krydda rikligt med salt, peppar och paprikapulver. Tillsätt två gula
lökar skurna i klyftor och två morötter i bitar. Slå på ca 5 dl vatten och
tillsätt 1,5 buljongtärning. Låt koka upp, sänk värmen och sätt på locket. Låt
puttra i ca 2 timmar. Pyssla om köttet lite då och då. En liten vändning skadar
inte och inte heller lite mer vätska och kryddor.
Häl av ca 3 dl av
vätskan. Reducera något. Tillsätt vispgrädde, soja, buljong, gelé, salt och peppar.
Låt puttra en stund. Red eventuellt.
Skär steken i skivor
och servera med kokt potatis, brysselkål, kokta och smörglaserade morötter, små
gröna ärtor, inlagd gurka och gelé.
Sen, efter den galet
stora disk som tillagning av stek framkallar, lög vi som en hög pösminkar i
soffan…
Ja detta är verkligen
gott! Dagen efter blev resterna en god köttgryta som åts med pasta. Bara en sån
sak…
Smaklig måltid!

Kommentarer
Skicka en kommentar