Smulmarängpaj
Nämnde för några inlägg sedan att vi på jobbet gjort en aktivitet tillsammans, och att min härliga kollega bjöd på supergoda små pajer. Nu har vi fått receptet.
Bjud din mamma på dessa, eller fira dig själv för att du är du ♥
Smulmarängpaj
8 portionsbitar eller en stor
Fyllning:
200 g jordgubbar, färska eller frysta
100 g rabarber
1 dl socker
1 msk potatismjöl
Smuldeg:
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
150 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Marängtopping:
550 g socker
1 vaniljstång
75 g vatten
300 g äggvitor
50 g socker
1 tsk citronsaft
Gör så här:
1. Finhacka rabarbern och tina bären om de är
frysta.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla
ingredienserna till fyllningen.
3. Lägg alla ingredienserna i en bunke. Smula ihop
det med fingrarna. Det här blir ingen deg utan bara smulor!
Vill du använda det som en pajdeg kan du bara
trycka ihop smulorna lite så de bildar ett täcke.
4. Slå bärfyllningen i ugnsfasta formar.
Strö smuldegen ovanpå och ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter.
Förbered
marängen under tiden.
5. Häll socker, vaniljstång och vatten i en
kastrull utan att röra eller vispa! Sätt kastrullen på spisen och koka till 122
grader.
(här måste du använda en termometer)
6. Då sockerlagen i kastrullen är 110 grader så
börjar du vispa äggvita, socker och citronsaft till en maräng i en bunke.
Vispa på mellanhastighet och fortsätt att vispa
även då du hällt över den 122 grader varma sockerlagen, vispa tills marängens
temperatur sjunkit till ca 30 grader.
7. Fyll marängen i en spritspåse eller klicka den
på pajerna.
Om du
önskar så kan du bränna av ytan med en gasbrännare.
Gott, gott, gott...och sött
Kommentarer
Skicka en kommentar