Trerätters i fina vänners lag



Hej!

Här kommer några bilder och rader från vår lördag. En lördag som började med innebandy för båda barnen och avslutades med middag tillsammans med min kära Åsa, och dottern My.

Tillsammans trollade vi fram denna smarriga trerätters - och vinet som köpts till var ljuvligt! 








Förrätten skulle ha varit denna:


Men förstod väl redan innan att det inte skulle gå att få tag i rökt renkött i vår lilla stad, som jag dessutom tror helt saknar gårdsbutik för kött - ja då inte med "närodlad" ren. Ha, ha...

Fick bli en variant på Toast skagen men toppingen från den lappländska toasten tog vi med. Och hur gott var inte friterad surkål!!

Toast Skagen, fyra mindre

Låt surkålen rinna av över natten, pressa ut det sista vätskan med sked och lägg på en tallrik med papper så den mesta av fukten försvinner.

Hetta upp olja. Var försiktig nu!!
Fritera i omgångar. Lägg på papper för att rinna av, salta något.
 

Skala ett kilo räkor, och grovhacka. Jag körde på frysta.

Finhacka en liten rödlök. Riv färsk pepparrot, ca 1 matsked. Hacka dill.

Blanda allt tillsammans med majonnäs (Hellmans eller hemmagjord). Smaka av med salt, peppar och en liten gnutta söt-stark senap. 

Smörstekt grovt fröbröd, eller kavring. Jag valde detta från ICA

Placera ut bröden på tallrikar, lägg på en rejäl klick röra, toppa med rom och friterad kål. Garnera om du vill med ärtskott eller dill.







Stackars Åsa - inte ens när hon är bortbjuden "slipper" hon äta sitt kött. MEN är man som både hennes familj och min bortskämd med detta underbart möra kött så bär det emot att köpa annat - för kött det ville vi ha.

Ryggbiff av dov, Saint agyr-sås, rostade tomater och minihasselback

Sätt ugnen på 125 C. Lägg i hela kvistar med tomater. Ringla olja över, krydda med flingsalt och svartpeppar. Krossa ett par vitlöksklyftor och lägg ner i formen. Ställ in i ugnen, ca en timma. Ös någon gång med vitlöksoljan.

Skär tunna skåror i små delikatesspotatisar. Lägg i en form och klicka smör på varje. Salta. Baka i 175 C ca 30 min. Ös då och då. Strax innan de är klara strö riven parmesan över.

Smält osten i en gryta och tillsätt grädde och lite buljong. Jag fick reda min...

Stek det rumstempererade köttet till en innertemperatur på 55 C, låt vila i folie.

Lägg upp några av de rostade tomaterna i en tallrik, placera önskat antal tunt skurna köttbitar på. Ringla lite sås över och avsluta med några potatisar.




I glasen bjöds detta Valpoliciella Ripasso

Systembolaget skriver så här:
Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, hallon, mjölkchoklad, kanel och vanilj.

Verkligen ett jättegott vin som trivdes fint ihop med maten. 






Och till sist efterrätten. Semmelglass!!

Hittade receptet på Matplatsen

Väldigt, väldigt sött - men helt ok. Alla glas utom ett var renskrapade. Kondenserad mjölk gör verkligen underverk för smak och konsistens. Kul idé med riven mandelmassa i.

Kul att umgås med likasinnade som inte tycker att när man ses ska det tillbringas minimalt med tid i köket - utan maximalt. :-) Är ett himla trvligt sätt att umgås och alla får känna att man varit en del av den lyckade middagen.

Önskar er en bra start på denna vecka. Kanske är det sportlov där du befinner dig. Vi får vänta en vecka till.

Kram! Sara



Kommentarer

  1. Hej! Fantastiskt kul med friterad surkål. Jag är superpepp på att testa!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar