Fisk- och skaldjurssoppa

 
Hos oss är det skaldjurstider nästan året om - men det blir något mer frekvent skaldjursmumsande i dessa tider.
 
På både gott och ont blir det en hel del skal som ska tas om hand, undviker att slänga skal i soptunnan om det är för lång tid till tömning (frysen är halvfull med skalpåsar som glömts bort att slängas...). Blir lätt lite otrevliga vita och knubbiga besökare i och runt tunnan.
 
Men...
 
Allt som oftast kokar jag fond på skalen. Slår alla köpefonder och buljongtärningar. Efter måndagens skaldjursfrossande gjorde jag just det, kokade fond som sedan blev grunden till en god soppa. Gick till ungefär så här:
 
Fisk- och skaldjurssoppa på hemmagjord fond
 
Lägg alla skal på en plåt. Sätt ugnen på 250 C och rosta skalen. Lägg sedan skalen i en stor gryta tillsammans med ett par morötter i grova bitar, klyftad lök, knosad vitlöksklyfta, färsk timjan, chili och tomatpure. Fräs i olja. Slå på en riklig mängd vatten, ska täcka skalen. Koka 30 minuter. Sila bort skalen och häll vätskan i en gryta och låt reducera till den fått en intensiv smak.
 
Tillsätt grädde och smaka av med det du tycker är gott. Låt tärningar av exempelvis lax och torsk dra i den heta soppan tills de känns fasta. Lägg en hög med handskalande räkor i botten på skålarna och slå den heta soppan över.
 
Servera med gott bröd och en klick aioli.
 
För att göra den mer matig och attraktiv för barnen tillsatte jag små tärningar av färskpotatis som fick koka mjuka innan jag sänkte värmen och la ner fisken. 
 
Hoppas ni får ett smarrigt och lyckat soppkok!


Kommentarer