Fredagskockens långkok

 

 
Väldigt sällan jag ens bläddrar i tidningen Vi i villa - men som tur var gjorde jag det när senaste numret kom. Hittade där Fredagskocken Mattias Larssons recept på Höstens godaste långkok. Och visst var det ett super, supergott långkok.
 
Du behöver:
 
1 kg högrev, putsat och skuret i 2 cm stora bitar.
2 chili kolla av styrkan innan
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Olja till stekning
2 msk tomatpuré
1/2 dl rödvinsvinäger
1 msk kakao
3 msk råsocker
Salt och peppar
 
Så här gör du:
Förbered köttet. Dela och kärna ur och strimla chilin. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Krydda köttet och stek i omgångar i olja. Lägg över i en djup gryta. Koka ur pannan med 1 dl vatten. Häll stekskyn i grytan, 2/3-delar av köttet ska täckas. Tillsätt chili, lök, vitlök, tomatpuré, vinäger, kakao och socker. Jag hottade även till med ett par matskedar Shiracha chilisås.
 
Lägg på locket och koka upp. Sänk temperaturen och låt sjuda minst tre timmar. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med salt.
 
Jag serverade tortilliabörd, cuacamole, gräddfil, sallad och picklad lök till. Mattias föreslog smörstekt surdegsbröd, gräddfil och grovhackad koriander.
 
Alltså denna gryta - den var verkligen HUR god som helst. Uppskattad av stor som liten.  
 
 
 
 
Picklad lök kan man ju ha till det mesta. Blanda 3 dl vatten, 2 dl socker och 1 dl ättika. Rör tills sockret smällt. Skär två rödlökar i tunna skivor. Låt dra så länge som möjligt. Piffade till med lite vårlök för färgens skull.
 
Ha en fin söndag!
 
Sara

Kommentarer